Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

S.A. „Moldovagaz” a depus solicitarea de ajustare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale

19 septembrie 2022 • Vizualizari: 371

S.A. „Moldovagaz” a depus solicitarea de ajustare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) informează că, la data de 16 septembrie curent, S.A. „Moldovagaz” a depus solicitarea privind examinarea și aprobarea prețurilor reglementate la gazele naturale pentru anul 2022, în contextul obligației de serviciu public.

 

Principalul factor invocat de furnizor este creșterea prețului de achiziție a gazelor naturale din luna iunie a anului curent până în prezent.

 

Prețul de procurare a gazelor naturale de către S.A. ,,Moldovagaz” de la S.A.P. „Gazprom” s-a majorat de la 851 $/1000 m3 – achitat pentru volumul de gaze naturale consumate în luna iunie, până la 1459 $/1000 m3 – pentru gazele naturale consumate în luna august și 1883 $/1000 m3 pentru luna septembrie 2022.

 

Astfel, conform calculului prezentat, S.A. „Moldovagaz” solicită prețul reglementat pentru furnizarea gazelor naturale în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de presiune joasă de 27 665 lei/1000 m3, cu aplicarea de la data de 1 octombrie 2022.

 

Specialiștii din cadrul Agenției vor examina argumentele invocate de furnizor și vor reveni cu o decizie asupra proiectului în termeni proximi.

 

În contextul celor menționate mai sus, informăm că solicitarea, calculele și materialele aferente transmise de S.A. „Moldovagaz”, le puteți accesa pe pagina web oficială a ANRE: www.anre.md, secțiunea Transparență decizională/Proiecte supuse consultărilor publice.