Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

O nouă întrevedere de lucru între autoritățile de reglementare în energetică din Republica Moldova și România

28 septembrie 2023 • Vizualizari: 355

O nouă întrevedere de lucru între autoritățile de reglementare în energetică din Republica Moldova și România

La 27 septembrie 2023, membrii Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE Moldova) au avut o întrevedere de lucru cu echipa Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei din România (ANRE România).

 

În cuvântul de salut, Eugen Carpov, director ANRE Moldova, a menționat: „Conlucrarea dintre instituțiile pe care le reprezentăm este una care aduce plus valoare domeniului nostru de activitate. Schimbul de experiență și suportul oferit de specialiștii români colegilor din ANRE este unul foarte important. Experiența României în reglementarea sectorului energetic este extrem de utilă în contextul în care Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată pentru aderare la UE.”

 

La rândul său, Mircea Man, vicepreședinte al ANRE România, a subliniat că partea română rămâne a fi deschisă pentru o conlucrare de durată: „Ne propunem și în viitor să vă oferim tot suportul tehnic necesar și cele mai bune practici pe care noi le deținem, mai ales acum când Republica Moldova ajustează cadrul legislativ primar, cât și cel secundar la acquis-ul european”.

 

Agenda discuțiilor a cuprins aspecte referitoare la situația în sectorul energetic din regiune. De asemenea, cei prezenți au abordat și subiecte cum ar fi: modalitățile de stabilire a tarifelor de transport și distribuție a gazului natural, procesul de stocare a gazelor naturale, schemele de sprijin acordate producătorilor de energie electrică din surse regenerabile, mecanismul facturării dezechilibrelor create în rețeaua electrică de participanții pieței energiei electrice etc.

 

Totodată, părțile au discutat despre procesul de certificare a operatorilor sistemului de transport (OST) și provocările ce pot apărea după finalizarea certificării OST.

 

În final, părțile au convenit să lucreze la un nou plan comun de acțiuni pentru anul 2024 care urmează să fie semnat până la sfârșitul anului curent.

 

Întrevederea de lucru a avut loc în baza Programului de Cooperare și Asistență dintre ANRE a Republicii Moldova și ANRE din România, semnat la 26 septembrie 2019.