Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

După o perioadă de scăderi semnificative, ANRE atestă o ușoară creștere a cotațiilor Platts la bursele internaționale

22 mai 2023 • Vizualizari: 455

După o perioadă de scăderi semnificative, ANRE atestă o ușoară creștere a cotațiilor Platts la bursele internaționale

După trendul de scădere continuă a prețurilor la carburanți, care a rezultat în ultima perioadă cu o ieftinire de 2,5 lei/litru la benzină și de 2,20 lei/litru la motorină, actualmente, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică atestă o ușoară majorare a valorii cotațiilor Platts, fapt care se reflectă într-o apreciere zilnică ce nu depășește 10 bani per litru.

 

Majorările respective ale prețurilor se datorează exclusiv creșterii cotațiilor Platts pentru produsele derivate din petrol la bursele internaționale, indicator care stă la baza metodei actuale de determinare a nivelului prețurilor.

 

În aceste condiții, pentru ziua de mâine, 23.05.2023, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite la nivelul de:
- 23,15 lei/litru - pentru benzina COR 95 (+03 bani);
- 19,10 lei/litru - pentru motorina standard (+03 bani).

 

ANRE continuă să urmărească îndeaproape evoluțiile la bursele petroliere internaționale și asigură consumatorii de corectitudinea calculării zilnice a prețurilor stabilite pentru procurarea carburanților.

 

 

Notă*
Toate cele 4 componente care stau la baza formării prețurilor pot fi vizualizate și verificate zilnic pe pagina oficială web: www.anre.md.