Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008
 

Creșterea prețurilor la carburanți este influențată de majorarea cotațiilor la bursele internaționale

8 februarie 2024 • Vizualizari: 273

Creșterea prețurilor la carburanți este influențată de majorarea cotațiilor la bursele internaționale

În contextul exercițiului de monitorizare permanentă a proceselor de pe bursele internaționale a produselor petroliere, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atestă un trend continuu de apreciere a cotațiilor la carburanți.  

 

Astfel, în ultima lună cotațiile Platts la benzină au crescut cu +13%, de la 720 $/tona până la 815 $/tona. În cazul motorinei creșterea este de +15%, de la 740 până la 855 $/tona. În consecință, prețurile la carburanți s-au majorat constant ajungând până la valorile înregistrate ultima dată în intervalul lunilor octombrie-noiembrie 2023, atunci când cotațiile Platts se aflau la același nivel.

 

În aceste condiții, pentru ziua de mâine, 09.02.2024, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite la nivelul de:

- 24,31 lei/litru - pentru benzina COR 95 (+04 bani);
- 22,39 lei/litru - pentru motorina standard (+09 bani).

 

ANRE continuă să urmărească îndeaproape evoluțiile la bursele petroliere internaționale și asigură consumatorii de corectitudinea calculării zilnice a prețurilor stabilite pentru procurarea carburanților.

 

Notă*
Toate cele 4 componente care stau la baza formării prețurilor pot fi vizualizate și verificate zilnic pe pagina oficială web: www.anre.md.