Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

Cotațiile bursiere determină creșterea tot mai mare a prețurilor la carburanți, în special la motorină

2 august 2023 • Vizualizari: 618

Cotațiile bursiere determină creșterea tot mai mare a prețurilor la carburanți, în special la motorină

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atestă în continuare o majorare tot mai pronunțată a valorii cotațiilor Platts, tendință susținută de nivelul ridicat al cererii la produse petroliere la nivel global.

 

Astfel, doar în ultimele trei zile, cotația Platts la motorină a crescut cu peste 50 $/tona, ceea ce reprezintă o majorare de circa 6% în raport cu valoarea acesteia de la sfârșitul săptămânii trecute. În termeni de referință mai largi, de la începutul lunii iulie, prețul motorinei la bursele internaționale s-a majorat cu circa 28%, iar cel al benzinei cu circa 19%.

 

Totodată, și cotația țițeiului Brent a ajuns în ultimele zile la peste 85$/baril sau cu peste 15% mai mult decât nivelul de acum o lună.

 

Pe lângă decizia unor state importante de a reduce producția sau exportul țițeiului în perioada următoare, o influență semnificativă asupra pieței de carburanți au avut-o bombardamentele Federației Ruse asupra infrastructurii portuare din Ucraina, fapt ce a generat creșterea costurilor pentru asigurarea navelor care transportă produse petroliere în zona Mării Negre, inclusiv în portul Giurgiulești.

 

 În aceste condiții, pentru ziua de mâine, 03.08.2023, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite la nivelul de:

- 25,72 lei/litru - pentru benzina COR 95 (+11 bani);
- 21,90 lei/litru - pentru motorina standard (+25 bani).

 

ANRE continuă să urmărească îndeaproape evoluțiile la bursele petroliere internaționale și asigură consumatorii de corectitudinea calculării zilnice a prețurilor stabilite pentru procurarea carburanților.

 

Notă*
Toate cele 4 componente care stau la baza formării prețurilor pot fi vizualizate și verificate zilnic pe pagina oficială web: www.anre.md.