Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008
 

Consultări pe marginea Legii privind piața produselor petroliere. Deputatul Budianschi: „O să încercăm să reparăm greșeala urgent”

28 iulie 2021 • Vizualizari: 5735

Consultări pe marginea Legii privind piața produselor petroliere. Deputatul Budianschi: „O să încercăm să reparăm greșeala urgent”

sursa: agora.md


Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a desfășurat la Parlament consultări publice cu privire la amendamentele la Legea privind piața produselor petroliere. La întrunire au participat exerperți în domeniu, angajați ai structurilor de stat și reprezentanții rețelelor de comercializare a produselor petroliere.

 

 

Deputatul PAS Dumitru Budianschi a vociferat în debutul consultărilor inițiativele  cu care au venit pentru îmbunătățirea situației petroliere din țară.

„Propunem refuzul de la reglementarea prețurilor pe toate tipurile de combustibil și păstrarea doar pentru cele standard. Excluderea cerinței de formare a prețurilor pornind de la evidență fiecării partide de produs petrolier importat și reintroducerea dreptului de comercializare cu ridicata pentru importator. Relaxarea condițiilor pentru obținerea licenței pentru importatori prin diminuarea cerințelor privind volumul de depozitare de la cinci mii la o mie de metri cubi pentru capitalul propriu de la opt milioane la două milioane”, a spus Dumitru Budianschi.

 

Directorul ANRE, Eugen Carpov, a criticat legea privind piața produselor petroliere, menționând că ar întruni grave erori de ordin juridic și tehnic și conceptual.

„Noi am fost impuși în situația ca timp de o lună să dezvoltăm o metodologie și să dezvoltăm prevederile legii, care pe alocuri erau confuze și contradictorii. A trebuit să citim gândurile autorului pentru aceasta. (...) Eu cred că noul proiect de lege conține o bază bună pentru a fi definitivat cât mai repede cu elementele noi care schimbă paradigma, ca prețurile să fie plafonate de către ANRE, nu de către fiecare companie în parte. Să avem o transparență în formarea prețurilor”, a spus Eugen Carpov.

Autorul legii, Alxandru Oleinic a lipsit de consultările publice.

Petroliștii au salutat prevederea precum că prețurile urmează să fie stabilite de către ANRE și nu de către un agent economic. Totuși, au o poziție negativă față de decizia de a fi stabilit prețul maxim zilnic.

„Noi am propune ca prețurile să fie fixate de ANRE, cu o periodicitate de 15 zile. În așa mod consumatorul final o să vadă clar efectul vizibil la aceste reglementări. Totodată, propunem ca acest factor să fie însoțit de o analiză factorială a tuturor variabelelor din calculul făcut”, au menționat unii reprezentanți.

În ceea ce privește erorile depistate în Legea propusă, anterior, directorul ANRE a menționat că cest proiect a fost votat foarte rapid în parlamentul anterior în componența trecută.

„Au fost confundate noțiuni precum litri, tone, kilograme, deci volumul cu greutatea în calculele volumelor produselor petroliere. Asta a fost legea fostului deputat Oleinic. Legea a impus o reglementare a vânzărilor atât angro, cât și cu amănuntul. A fost exclus un articole din lege despre drepturile importatorilor, din greșeală, pur și simplu mecanic s-a greșit cifrele articolele, un articol pe care acum trebuie să-l introducem înapoi. Urmare a acestui proiect ANRE a fost impus să elaboreze timp de o lună o metodologie în care a trebuit să dezvoltăm prevederile acestei legi”, a declarat Eugen Carpov pentru Europa Liberă.

Întrebați în cadrul consultărilor despre corectarea situației create, deputatul PAS a menționat că vor întrerpinde toate măsurile necesare. 

„Noi o să încercăm să reparăm greșeală urgent, sperăm să fie maxim într-o lună”, a punctat Dumitru Budianschi.

La finalul întrunirii, organizatorii au cerut participanților să expedieze propunerile pentru îmbunătățirea situației, iar ulterior, proiectul va fi înregistrat la Secretariatul Parlamentului.

Amintim că, pe 26 iulie deputații PAS din Parlamentul Republicii Moldova au anunțat consultări publice pentru a discuta amendamente la Legea privind piața produselor petroliere și la legislația care se referă la funcționarea Autorității Naționale de Integritate.

Potrivit lor, proiectele vor fi înregistrate la Secretariatul Parlamentului imediat după alegerea conducerii Legislativului și a organelor de lucru ale acestuia.

Legea privind piața produselor petroliere a fost votată de deputații precedentei legislaturi în luna martie. Aceasta prevede plafonarea prețurilor în baza unei Metodologii de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, elaborată, aprobată și supravegheată de către Agenția Națională de Reglementare Energetică (ANRE). Proiectul fusese înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către deputatul independent Alexandru Oleinic.

Legea a fost promulgată de președinta Maia Sandu pe 5 mai. Șefa statului a declarat, însă, că legea ar fi una slabă și ar conține prevederi confuze, motiv pentru care următorul Parlament ar trebui să o modifice. 

Agenția Națională pentru Reglementare  a venit cu o reacție după ce mai multe companii de pe piața produselor petroliere au anunțat că sunt la limita stocurilor de carburanți, iar problema ar fi noua metodologie de calculcare a prețurilor. Astfel, instituția a precizat că proiectul a fost elaborat  fără a recurge la expertiza ANRE și fără a se ține cont de propunerile înaintate. 

AGORA amintește că anterior deputatul PAS Radu Marian a propus revenirea la vechea metodologie de stabilire a prețurilor la carburanți, prin plafonarea acestora de către ANRE, menționând că „prețul pentru consumator devine tot mai mare”.

Precizăm că, din martie 2019, petroliștii stabilesc și schimbă prețurile de vânzare cu amănuntul a produselor petroliere de sine stătător, fără intervenția ANRE, așa cum era până atunci.

De menționat că în ultimele două săptămâni pe piața petrolieră din Moldova s-a atestat un deficit de motorină, după repetete majorări de prețuri la pompă. Trei dintre cele şase cele mai mari companii de pe piaţa petrolieră a Moldovei susţineau că nu au de unde cumpăra benzină şi motorină pentru a o vinde la staţiile de alimentare.