Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008
 

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică lansează studiul de piață a gazelor naturale

5 iulie 2024 • Vizualizari: 177

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică lansează studiul de piață a gazelor naturale

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) lansează studiul de piață a gazelor naturale care va stabili măsurile necesare şi proporționale pentru promovarea unei concurențe eficiente. Hotărârea a fost aprobată astăzi în cadrul ședinței ordinare de către Consiliul de Administrație al ANRE.

 

Studiul de piață se va efectua în baza Legii cu privire la gazele naturale și va cuprinde următoarele aspecte:

- descrierea pieţei gazelor naturale;
- evaluarea nivelului de eficienţă, de concurenţă şi de transparenţă pe piaţa gazelor naturale;
- evaluarea cantitativă a concentraţiei pe piaţa gazelor naturale, inclusiv prin aplicarea de indicatori de concentrare a pieţei stabiliţi în Regulile pieţei gazelor naturale;
- indicii privind întreprinderile de gaze naturale care deţin poziţie dominantă pe piaţa gazelor naturale etc.

Studiul de piață a gazelor naturale urmează a fi realizat cu asistența oferită de Secretariatul Comunității Energetice, în termen de 4 luni.

 

În cadrul aceleiași ședințe au fost aprobate modificări la Instrucțiunea privind modul de cercetare a circumstanțelor producerii șocurilor electrice și electrocutărilor. Necesitate de îmbunătățire a documentului a parvenit ca urmare a alinierii unor prevederi din Codul administrativ al Republici Moldova, dar și includerea unor modificări conceptuale privind modul de comunicare, înregistrare și cercetare a circumstanțelor producerii șocurilor electrice și electrocutărilor.

 

De asemenea, membrii Consiliului de Administrație al ANRE au aprobat modificarea Planului de dezvoltare al S.A. „RED Nord” pentru perioada 2023-2025 în valoare de 93 414,03 mii lei, modificarea Planului de investiții pentru anul 2024 al Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. în valoare de 1 732,0 mii lei și au aprobat investițiile realizate de către S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” în anul 2023 în valoare de 96,4 mii lei.