La 16 martie 2021, furnizorii serviciului universal, furnizorii de ultimă opțiune și operatorii sistemelor de transport și de distribuție a energiei electrice au finalizat licitațiile pentru procurarea energiei electrice pentru perioada de după 1 aprilie 2021.
Procedurile de achiziție a energiei electrice se desfășoară în strictă conformitate cu prevederile Regulilor Pieței, aprobate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) la 7 august 2020, drept urmare a unei colaborări extinse cu Secretariatul Comunității Energetice și prin preluarea celor mai bune practici internaționale. Aplicarea acestor reguli și proceduri sunt elemente distincte și esențiale ale Pachetului Energetic III.
Procedura menționată instituie cerințe noi, menite să crească nivelul de concurență pe segmentul pieței angro de energie electrică, prin stabilirea unui proces continuu de calificare a potențialilor ofertanți și diversificarea produselor tranzacționate atât ca și cantitate, cât și ca timp.
Astfel, toți operatorii au lansat procedurile de licitație la începutul lunii februarie curent, prin publicarea anunțurilor de informare și lansarea procesului de calificare în calitate de furnizori precalificați și publicarea caietelor de sarcini privind procurarea energiei electrice.
Conform caietelor de sarcini publicate de titularii de licențe, procedura de deschidere a ofertelor a avut loc pe 16 martie 2021.
În pofida faptului că în listele furnizorilor precalificați ai titularilor de licențe erau incluși de la 3 la 5 potențiali vânzători de a livra energie electrică întreprinderilor electroenergetice din Republica Moldova, la etapa de depunere a ofertelor trei titulari și anume: SA RED Nord, FEE-Nord SA și IS Moldelectrica au înregistrat doar câte o ofertă, iar ÎCS Premier Energy SRL și ÎCS Premier Energy Distribution au recepționat câte două oferte.
Este de notat că, în scopul asigurării că energia electrică este procurată în condiții concurențiale de piață, criteriul minim pentru validarea licitației la această etapă este de 3 oferte.
Prin urmare, toți titularii de licențe au decis anularea licitațiilor și organizarea licitațiilor repetate pentru aceleași produse, cu solicitarea ofertelor până la 22 martie 2021.
ANRE, de comun cu Secretariatul Comunității Energetice și alți reprezentanți interesați, monitorizează continuu procesul de procurare a energiei electrice și este gata să intervină prompt în cazul în care securitatea aprovizionării cu energie electrică va fi pusă în pericol.