Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

Cooperare internațională

Cooperare internațională


De-a lungul anilor, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit o cooperare solidă cu asociații internaționale, instituții europene și autorități de reglementare din sectorul energetic. Cooperarea cu partenerii externi joacă un rol crucial în dezvoltarea pieței naționale de energie și armonizarea cadrului de reglementare din Republica Moldova cu acquis-ul Uniunii Europene.

 

  1. Cooperare și Parteneriate

 

După semnarea Tratatului de constituire a Comunității Energetice în anul 2010 de către Republica Moldova, ANRE a devenit membru cu drepturi depline al Comitetului de Reglementare al Comunității Energetice (ECRB). ECRB a fost creat cu scopul de a extinde aplicarea regulilor și principiilor Uniunii Europene pe piața energetică a țărilor din Europa de sud-est, a regiunii Mării Negre și nu numai, pentru a crea o piață energetică paneuropeană integră. Activitatea în cadrul ECRB include un schimb permanent de experiență în domeniul energetic cu reprezentanții diferitelor țări. Republica Moldova are obligația de a pune în aplicare acquis-ul UE în domeniul energetic, care generează la rândul său diverse obligații de raportare.

Conducerea şi angajații ANRE sunt încadrați în activitățile ECRB și ale grupurilor de lucru din cadrul acestui Comitet. În prezent, reprezentanții ANRE participă la următoarele grupuri de lucru:

 

- EWG - Grupul de lucru pentru electricitate;
- GWG - Grupul de lucru pentru gaze naturale și Grupul de lucru cu privire la piața cu amănuntul în sectorul energetic;
- REMIT WG - Grupul de lucru cu privire la Regulamentul privind integritatea și transparența pieței angro de energie.

 

În 2017, ANRE a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Secretariatul Comunității Energiei (ECS). Părțile au convenit să coopereze în procesul de elaborare a actelor legislative secundare conform acquis-ului Comunității Energiei, în termenele stabilite. Conform Memorandumului, ECS oferă asistență tehnică la elaborarea actelor normative de reglementare și consultanță privind subiectele prioritare de reglementare a pieței energetice.

 

În 2000, ANRE a devenit membru fondator al Asociației Regionale a Reglementatorilor în domeniul Energetic (ERRA). ERRA este o organizație non-profit inter-instituțională, care are obiectivul de a îmbunătăți mecanismele de reglementare a piețelor energetice din țările membre. ERRA reunește autoritățile de reglementare din diferite regiuni și continente pentru a aduce schimbările necesare în domeniile reglementate. Reprezentanții ANRE participă la lucrările comitetelor permanente și grupurilor de lucru pentru licențiere și concurență, protecția consumatorilor și piețele energetice cu amănuntul. Colaborarea cu ERRA contribuie la formarea profesională a angajaților ANRE, precum și la consolidarea capacităților instituționale.

 

ANRE cooperează de mai mulți ani cu Asociația Națională a Comisiilor de Reglementare a Utilităților Publice/SUA (NARUC). Parteneriatul funcționează sub auspiciile Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). În cadrul acestui parteneriat NARUC oferă asistență tehnică la elaborarea actelor normative, metodologiilor și a altor documente de reglementare a piețelor de electricitate și gaze naturale. Cooperarea se bazează, de asemenea, pe mai multe platforme regionale: Inițiativa de Reglementare a Mării Negre (BSRI), Atelierul de Parteneriat pentru Gaze Naturale pentru Europa și Eurasia și Grupul de Lucru pentru Securitatea Cibernetică. În 2023 și 2024, NARUC, în colaborare cu ANRE România, a organizat mai multe activități și ședințe trilaterale privind cuplarea piețelor de energie electrică, monitorizarea piețelor de electricitate și gaze naturale, REMIT, alocarea capacității transfrontaliere etc.

 

În 2010, ANRE a început o colaborare cu Comisia pentru Utilități Publice din Missouri/SUA. În cadrul acestei colaborări, Comisia a donat și a acordat asistență la implementarea Sistemului Electronic de Înregistrare a Corespondenței (SEIIC) la ANRE, pentru a îmbunătăți interacțiunea cu consumatorii.

 

Începând cu 2022, ANRE lucrează activ cu experții din cadrul Proiectului Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA), care are drept scop diversificarea surselor de aprovizionare și consolidarea securității sectorului energetic al Republicii Moldova pe termen lung. Experții MESA oferă asistență tehnică în elaborarea metodologiilor și actelor normative. De asemenea, MESA organizează training-uri privind egalitatea de gen și oferă recomandări pentru politicile interne de combatere a stereotipurilor de gen și promovarea femeilor în funcțiile de conducere.

 

În 2016, ANRE a obținut statut de observator la Consiliul Reglementatorilor Europeni în domeniul Energiei (CEER). CEER organizează diverse cursuri de instruire și ateliere de lucru privind cele mai bune practici de reglementare menite să îmbunătățească funcționarea piețelor reglementate, contribuind astfel la armonizarea legislației naționale la cea europeană.

 

ANRE este, de asemenea, membru al Autorităților Reglementatorilor de Apă (WAREG). Specialiștii ANRE participă la diverse evenimente organizate de WAREG privind cele mai bune practici de reglementare a serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare.

 

 

2. Acorduri de colaborare la nivel internațional

 

În februarie 2013, ANRE a semnat un Acord de Cooperare cu Autoritatea în domeniul Concurenței din Estonia, cu scopul de a organiza un schimb de cunoștințe și practici de reglementare în domeniul energetic.

 

În septembrie 2013, NARUC și USAID au inițiat un parteneriat între ANRE și Comisia Publică pentru Utilități din Maine (SUA).

 

În octombrie 2014, ANRE Republica Moldova a semnat un Protocol de Cooperare cu ANRE România, pentru a împărtăși experiența și expertiza colegilor din România la elaborarea actelor normative necesare reglementării piețelor de energie electrică și gaze naturale conform principiilor de eficiență, transparență și concurență.

 

În mai 2016, ANRE Republica Moldova a semnat un protocol de cooperare și parteneriat cu Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) din România. Mecanismele de cooperare includ organizarea de consultări în format online, asistență în elaborarea actelor normative etc.

 

În septembrie 2019, ANRE Republica Moldova a semnat un Program de Cooperare și Asistență între ANRE din Republica Moldova și ANRE din România pentru a intensifica colaborarea bilaterală. Programul include organizarea unui schimb de experiență și expertiză privind elaborarea actelor normative, activitățile de licențiere și monitorizare a pieței energetice, protecția consumatorilor, supravegherea energetică, comunicarea instituțională, tehnologiile informaționale (IT), securitatea cibernetică etc. În fiecare an, părțile semnează un nou Plan de Acțiune care include organizarea de vizite de lucru și consultări ce țin de provocările de transpunere a directivelor UE și alte aspecte de reglementare a pieței energetice.

 

În 2023, ANRE a semnat un Memorandum de Cooperare cu Comisia Națională pentru Reglementarea de Stat a Sectorului Energetic și Utilităților a Ucrainei (NEURC), având ca scop stabilirea și dezvoltarea unui parteneriat în domeniul de reglementare a pieței energetice și consolidarea relațiilor inter-instituționale. Părțile s-au angajat să dezvolte o comunicare eficientă pentru a putea lua decizii rapide care să faciliteze dezvoltarea și implementarea cadrului de reglementare și să încurajeze cooperarea între participanții la piață din ambele țări.

 

În 2023, ANRE a semnat un Memorandum de Cooperare cu Comisia Națională Georgiană de Reglementare în Energetică și Alimentarea cu Apă (GNERC), pentru a stabili un dialog direct între părți în cadrul căruia vor fi abordate subiecte și provocări de reglementare regionale. Instituțiile organizează periodic consultări online pentru a face schimb de expertiză în domeniul de reglementare a pieței energetice.

 

 

3. Acorduri de colaborare la nivel național

  1. Martie 2010 – ANRE a semnat un Acord privind schimbul de informații cu Banca Națională a Moldovei (BNM);
  2. Ianuarie 2012 – ANRE și Curtea de Conturi au (CC) semnat un Acord de colaborare privind schimbul de informații;
  3. Martie 2012 – ANRE a semnat un Acord cu Serviciul Vamal privind accesul la Sistemul Informațional Integrat Vamal;
  4. 3 Martie 2020 - ANRE și Centrul Național Anticorupție (CNA) au semnat un Acord de colaborare;
  5. 6 octombrie 2020, ANRE și Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) au semnat un Acord de colaborare;
  6. 15 martie 2021, ANRE și Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP) au semnat un Acord de colaborare.
  7. 12 octombrie 2021, ANRE și Serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112 (Serviciul 112) au semnat un Acord de colaborare.
  8. 23 august 2022, ANRE și Consiliul Concurenței (CC) au semnat un Acord de colaborare.
  9. 28 martie 2023, ANRE și Agenția Națională pentru Telecomunicații Electronice și Tehnologia Informației au semnat un Acord de Colaborare.
  10. 19 iunie 2024, ANRE și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne a Republicii Moldova.
  11. 25 iulie 2024, ANRE și I.P. Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED).

 

ANRE colaborează activ cu principalii parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova și anume: Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Fondul Monetar Internațional, Agenția pentru Dezvoltare Internațională a SUA (USAID), Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Mondială, Ambasada României, Ambasada SUA, etc.