La 14 decembrie curent, ANRE a avut o întrevedere online cu reprezentanții Băncii Mondiale privind situația actuală din domeniile energetic, termo-energetic și gaze naturale.
Discuțiile s-au axat pe evoluția cadrului normativ de reglementare a sectoarelor termoenergetic și electroenergetic din Republica Moldova, implementarea angajamentelor Pachetului Energetic III în domeniul gazelor naturale și utilizării resurselor regenerabile, politica tarifară în sectoarele date, dar și progresele înregistrate în implementarea proiectelor investiționale de infrastructură energetică finanțate de către Banca Mondială și anume: construcția interconexiunii electrice Chișinău-Vulcănești, a stației back-to-back și a gazoductului Iași-Chișinău.
Dl Calmîc, Director ANRE a informat că în anul 2020 Agenția a realizat majoritatea angajamentelor internaționale în partea de reglementare a sectoarelor, fiind adoptate acte normative în domeniile de reglementare bazate pe cele mai bune practici internaționale și recomandările Secretariatului Comunității Energetice. Astfel, ANRE a aprobat Regulile pieței energiei electrice, unul din actele normative de reglementare care creează premisele necesare pentru dezvoltarea unei piețe interne de energie electrică competitive, transparente, fără bariere pentru potențialii participanți, care au intenția să participe la tranzacțiile de pe piață. Mai mult decât atât, pe parcursul anului curent, ANRE a redus prețurile la energia electrică cu 10%, iar la gazele naturale pentru consumatorii casnici 12,2 % respectiv.
Un alt subiect de discuție a fost implementarea legislației privind utilizarea energiei din surse regenerabile. Astfel, în anul 2020 ANRE a aprobat tarifele fixe și prețurile plafon la energia electrică produsă din surse regenerabile și a confirmat statutul de producător eligibil pentru solicitanți: 20 MW pentru instalații eoliene și 15 MW pentru diferite parcuri fotovoltaice, și 1 MW pentru instalații pe bază de biomasă. După aprobarea de către Guvern a cotelor pentru anii 2021-2025, ANRE va relua procesul de acordare a statutului de producător eligibil pentru persoanele interesate și actualizarea prețurilor pentru aceștia.
Reprezentanții Băncii Mondiale au informat despre progresele în implementarea proiectului de modernizare a S.A. Termoelectrica și planurile de extindere a capacităților de generare a energiei electrice și termice de către aceasta. Totodată, reprezentanții Băncii Mondiale s-au interesat despre procedura și etapele revizuirii tarifelor pentru energia termică distribuită de S.A. Termoelectrica. Acestea vor fi aprobate de către ANRE după examinarea și aprobarea costurilor de bază, a investițiilor pentru anul 2021 și concretizarea prețului de achiziție a gazului natural în Republica Moldova.
Pentru anii următori, Banca Mondială va implementa planul de dezvoltare al sistemului centralizat de alimentare cu energie termică din mun. Chișinău, dar și interconexiunea sistemul electroenergetic al Republicii Moldova cu sistemul european ENTSO-E și construcția stației back-to-back la Vulcănești.
La finalul discuțiilor, părțile au reiterat disponibilitatea continuării dialogului și conlucrării active pe viitor, în scopul realizării obiectivelor propuse.