Astăzi, 09 septembrie 2019 a avut loc prima reuniune privind suportul în elaborarea regulilor/procedurilor și a modelelor de contracte de achiziție a energiei electrice în Republica Moldova. La eveniment au participat reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), reprezentanții Secretariatului Comunității Energetice, experții Proiectului EU4Energy, reprezentanții instituțiilor, titularii de licențe din sectorul electroenergetic și alte părți interesate.
Principalele subiecte discutate au fost situația actuală în dezvoltarea pieței de energie electrică și procedurile de achiziție a energiei electrice aplicate de către participanții pieței, dar și descrierea abordării, metodologiei și lucrărilor ce sunt incluse în Planul de măsuri pentru elaborarea proiectului sus-menționat.
Astfel, în deschiderea evenimentului, dl Octavian Calmîc, director ANRE a menționat că asistența tehnică oferită de către experții proiectului EU4Energy la elaborarea regulilor și procedurilor de achiziție a energiei electrice pe parcursul perioadei de tranziție și a modelelor de contracte de achiziție a energiei electrice în Republica Moldova, vor duce la o mai bună funcționare a mecanismelor de piață, dar și la un grad înalt de transparență pe piața energiei electrice din Republica Moldova.
De asemenea, cei prezenți au subliniat faptul că un dialog transparent și deschis cu titularii de licențe din sectorul electroenergetic și alte părți interesate va permite să se elaboreze un cadru de reglementare, adaptat la realitățile sectorului electroenergetic și la cerințele legislației în vigoare.
În final, s-a convenit că va fi creat un grup de lucru din reprezentanții tuturor participanților la reuniune, care își vor aduce aportul la dezvoltarea și implementarea acestui proiect, ținând cont de cele mai bune practici din țările Uniunii Europene și a Comunității Energetice. O piață a energiei electrice conformă modelului țintă european ar asigura eficiența sectorului prin obținerea prețurilor în baza mecanismelor de piață și previzibilitatea oferită investitorilor.
Proiectul EU4Energy Governance este un proiect de asistență tehnică finanțat de către Uniunea Europeană, în cadrul inițiativei EU4Energy. Proiectul vizează factorii de decizie politică, care activează în sectorul energetic al țărilor parteneriatului estic contribuind la consolidarea cadrelor legislative și de reglementare, precum și la identificarea oportunităților de investiții în proiecte de infrastructură energetică. Durata proiectului EU4Energy Governance este de patru ani, din iunie 2016 până în iunie 2020.