În perioada 27-30 noiembrie 2023, o delegație a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în comun cu reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerului Mediului, Agenției Proprietății Publice și Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală au efectuat o vizită de studiu în România, în cadrul proiectului ,,Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”. Obiectivul vizitei a fost familiarizarea cu cadrul normativ al României, atât cel instituțional, cât și cel de reglementare în domeniul aprovizionării cu apă și de canalizare și preluarea celor mai bune practici de reglementare a sectorului serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare. La București delegația din Republica Moldova s-a întâlnit cu Daniel Surdu, Secretar de Stat al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Discuțiile au vizat cadrul normativ, instituțional și practicile eficiente implementate în România pentru asigurarea securității aprovizionării cu apă și a serviciilor de sanitație.
Agenda vizitei a inclus și o întâlnire cu Toderașcu Ramona Luminița, Vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) și unii funcționari ai autorității nominalizate, cu care au făcut schimb de informații privind modul de organizare, statutul și legislația de reglementare a activității operatorilor din domeniul aprovizionării cu apă și de canalizare, licențierea operatorilor, procedura de determinare și aprobare a tarifelor.
În cadrul discuțiilor, Violina Șpac, director ANRE, a subliniat importanța vizitei, care va facilita dinamizarea schimbului de informații și preluarea celor mai bune practici de reglementare a sectorului serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare. Totodată, a fost menționată necesitatea colaborării dintre ANRSC și ANRE, în baza unui Protocol de colaborare și parteneriat, între ambele autorități de reglementare, care reprezintă un pas important în consolidarea parteneriatului dintre Republica Moldova și România în domeniul aprovizionării cu apă și de canalizare, având ca obiectiv principal implementarea unor practici durabile.
De asemenea, delegația a vizitat operatorul regional de servicii de alimentare cu apă și canalizare – Societatea Comercială „Compania Apa Braşov”, pentru a se familiariza cu provocările pe care le întâmpină operatorii de servicii, precum și soluțiile și practicile adoptate pentru a asigura o gestionare eficientă și sustenabilă a resurselor.