Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

Violina Șpac a participat la Conferința regională din sectorul energetic

30 septembrie 2021 • Vizualizari: 1131

Violina Șpac a participat la Conferința regională din sectorul energetic





La data de 30 septembrie 2021, Violina Șpac, Director al ANRE a participat la conferința regională în regim online cu genericul „Abordare regională: Chișinău”. Conferința a fost organizată de Energynomics și oferă o platformă eficientă de comunicare între autorități, regulatori și participanții la piața energetică din România și Republica Moldova.

 

Violina Șpac a făcut o scurtă trecere în revistă a activităților ANRE în ultima perioadă, activități care vin să promoveze liberalizarea pieței energetice naționale și integrarea ei în piețele energetice din regiune. În discursul său, Directorul ANRE a menționat despre provocările cu care se confruntă regulatorul la etapa actuală, în special comportamentul unor participanți ai pieței energiei electrice, care au demonstrat ca nu sunt pregătiți pentru liberalizarea pieței și care nu cunosc că pe lângă drepturi mai au și obligații. A atras atenția la problemele existente ce țin de dezechilibrele  provocate de întreprinderile electroenergetice ce activează pe malul stâng al râului Nistru, pentru care sunt necesare decizii suplimentare, care să excludă scenariul în care costurile respective pot fi puse pe seama utilizatorilor de sistem de pe malul drept al Nistrului.       

 

În conformitate cu Programul de activitate al ANRE pentru 2020 și urmare a consultărilor și asistenței tehnice oferite de Secretariatul Comunității Energetice, au fost elaborate și aprobate toate actele normative secundare, care creează premisele necesare pentru dezvoltarea unei piețe interne de energie electrică competitive atât prin dezvoltarea și diversificarea surselor de producere a energiei electrice autohtone, cât și prin determinarea extinderii rețelelor electrice de transport pentru schimburile transfrontaliere de energie și integrarea pieței energiei electrice a Republicii Moldova în piața de energie electrică regională și, ulterior, în cea europeană.

 

În cadrul conferinței au fost abordate și alte teme: interconectare (electricitate și gaze naturale), cogenerare/încălzire-răcire, finanțarea proiectelor energetice, eficiență energetică și resursele regenerabile, valorificarea deșeurilor, biogaz etc.