Recent, Alexei Taran, directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a participat la cea de-a 56-a reuniune a Comitetului de reglementare al Comunității Energetice (ECRB Regulatory Board), care s-a desfășurat la Atena.
În cadrul sesiunii de totalizare a activităților pentru anul 2023, s-a discutat despre rolul autorităților naționale de reglementare în accelerarea transpunerii și implementării pachetului de integrare a energiei electrice.
Artur Lorkowski, directorul Secretariatului Comunității Energetice a făcut un apel la părțile contractante privind necesitatea de a urgenta transpunerea promptă a noului cadru al acquis-ului comunitar. De asemenea, a informat despre necesitatea critică de desemnare fără întârziere a cel puțin unui operator nominalizat al pieței de energie electrică (NEMO), pentru a permite depunerea Planului operațional de cuplare al pieței până la 15 iunie 2024. Lorkowski a remarcat importanța cooperării regionale între toate părțile interesate, inclusiv autoritățile de reglementare, și oferirea asistenței Secretariatului Comunității Energetice în dezvoltarea termenilor, condițiilor și metodologiilor regionale.
În cadrul reuniunii, participanții au aprobat Programul de lucru pentru anul 2024 al ECRB, care este un instrument cheie pentru promovarea integrării regionale în cadrul Comunității Energetice. Acest program include activitățile pe care ECRB le va intensifica pentru a îndeplini în mod eficient cerințele legale.
La acest eveniment președinții grupurilor de lucru pentru gaze naturale, energie electrică, REMIT, dar și protecția consumatorilor au prezentat rapoartele și rezultatele activității pentru anul 2023. În acest context, ECRB a aprobat Raportul de monitorizare a pieței privind funcționarea piețelor cu amănuntul de gaze și energie electrică, Raportul privind platformele de informații privilegiate și Raportul privind implementarea REMIT (Regulament on Wholesale Energy Market Integrity and Transparency).
Reprezentanții Secretariatul Comunității Energetice au evidențiat progresul pe care l-au obținut în acest an specialiștii în cadrul Agenției prin adoptarea Metodologiei de calculare, aprobare şi aplicare a tarifelor reglementate pentru serviciul de transport al gazelor naturale care este conform Codului de rețea al Uniunii Europene privind structurile tarifare armonizate pentru transportul gazelor naturale.
Ultimul subiect de pe agenda de discuții s-a referit la aspectele privind independența autorităților de reglementare, care este primordială în funcționarea corectă și transparentă a regulatorului.