Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

Republica Moldova va deveni un culoar de tranzit pentru schimburile de energie electrică

11 iunie 2024 • Vizualizari: 454

Republica Moldova va deveni un culoar de tranzit pentru schimburile de energie electrică





Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Alexandru Ursu, a participat la prima sesiune de lucru privind construcția liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV Strășeni-Gutinaș, care a avut loc astăzi la Chișinău.

 

În cadrul ședinței, participanții au discutat despre fezabilitatea proiectului, aspectele de proiectare socială și de mediu, precum și despre planul de acțiuni necesar pentru implementarea acestuia. Cei prezenți au accentuat necesitatea modificării cadrului legislativ național prin alinierea cu legislația și regulamentele Uniunii Europene. De asemenea, au fost analizate impactul proiectului asupra mediului și aspectele sociale implicate, precum și traseul propus pentru construcția LEA.

 

Alexandru Ursu a adus mulțumiri misiunii USAID Moldova pentru contribuția substanțială la sporirea securității energetice a Republicii Moldova prin finanțarea construcției liniei de interconexiune Strășeni-Gutinaș. ,,Constatăm cu satisfacție că în Republica Moldova au venit timpurile de a construi ,,poduri energetice”. Cele trei proiecte de interconexiune (Vulcănești-Chișinău, Bălți-Suceava și Strășeni-Gutinaș) a sistemului electroenergetic național cu sistemul unic European vor oferi o posibilitate de acces a consumatorilor și furnizorilor de energie din Republica Moldova pe piața energetică europeană și, totodată, vor oferi o nouă piață de desfacere pentru producătorii de energie din România. Astfel, sunt create premisele pentru realizarea și valorificarea cuplării piețelor de energie dintre cele două state și implicit partajarea eficientă a rezervelor de generare. În același timp, sistemul electroenergetic al Republicii Moldova va deveni un culoar de tranzit pentru schimburile de energie dintre sistemul energetic European și cel al Ucrainei, majorând posibilitățile tehnice pentru oferirea suportului în reabilitarea sistemului energetic din Ucraina.”

 

Construirea liniei electrice aeriene Strășeni-Gutinaș face parte din programul de 300 de milioane de dolari #MoldovaConectată, un efort amplu al USAID pentru consolidarea securității și autonomiei energetice a Moldovei prin conectarea infrastructurii energetice locale la cea europeană.

La atelier au participat reprezentanții Ministerului Energiei din Republica Moldova, Ambasadei României din Republica Moldova, CNTEE „Transelectrica” S.A., Î.S. „Moldelectrica”, UCIPE, CCEM, Sinergetika, oficiului USAID Moldova și experți din cadrul proiectului regional al USAID „Investiții în dezvoltarea bunurilor în domeniul energetic” (IDEA).