Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

Republica Moldova va avea propriul sistem de stocare a energiei electrice în baterii

6 iunie 2024 • Vizualizari: 592

Republica Moldova va avea propriul sistem de stocare a energiei electrice în baterii





În această săptămână, Alexandru Ursu, director ANRE, a participat la o întrevedere de lucru cu reprezentanții USAID Moldova, conducerea Ministerului Energiei și a  Î.S. Moldelectrica.

 

Principalul subiect de pe agenda de discuții a fost pașii necesari privind implementarea sistemului de stocare a energiei electrice în baterii.  Subiectul a fost anunțat de secretarul de Stat al SUA Antony Blinken în cadrul vizitei sale în Republica Moldova.  

 

Implementarea sistemului BESS în Republica Moldova va fi realizată prin intermediul proiectului USAID Securitate Energetică a Moldovei (MESA). El face parte din pachetul de sprijin al Statelor Unite pentru sectorul energetic din Republica Moldova în valoare de $300 milioane de dolari anunțat în 2023.

 

„Ultimii ani ne-au arătat că Republica Moldova trebuie să investească în securitatea și reziliența energetică. Implementarea acestui sistem va sta la baza asigurării stabilității sectorului energetic la noi în țară. ANRE va oferi suportul necesar și va conlucra în vederea dezvoltării legislației secundare pentru a asigura  creșterea capacităților de echilibrare”, a menționat Alexandru Ursu, director ANRE.

 

Noul sistem pentru stocarea energiei electrice în baterii va fi procurat împreună cu un echipament suplimentar pentru a îmbunătăți fiabilitatea rețelelor electrice ale Moldovei și va contribui la gestionarea eficientă a sistemului electroenergetic, oferind servicii de echilibrare și rezerve de capacitate. Noile instalații de stocare vor asigura diminuarea fluctuațiilor de puteri în sistemul electroenergetic, ceea ce va permite integrarea unor capacități mai mari de generare din surse regenerabile, contribuind astfel la creșterea securității alimentării consumatorilor finali cu energie electrică.

 

Aceste eforturi se aliniază inițiativei USAID Moldova Conectată, care are obiectivul de a avansa integrarea Moldovei în piața europeană, de a spori generarea internă a energiei din surse regenerabile și consolida independența energetică a Republicii Moldova în general.