Secretariatul Comunității Energetice a organizat, în perioada 16-17 septembrie 2024, la Viena, al 19-lea Forum de Gaze Naturale al Comunității Energetice.
Evenimentul din acest an s-a axat pe doi factori cheie care sunt esențiali pentru sectorul gazelor naturale, și anume, schimbarea aprovizionării cu gaze din surse rusești și decarbonizarea sectorului gazelor naturale al Europei.
De asemenea, agenda Forumului a inclus subiecte actuale ce țin de creșterea securității de aprovizionare cu gaze naturale, perspectivele de reglementare a pieței de gaze naturale, certificarea S.R.L. Vestmoldtransgaz, modele noi de aprovizionare și tranzacționare a gazelor naturale în Europa Centrală și de Sud-Est care au o transparență crescută, REMIT în cadrul Comunității Energetice.
La eveniment au participat și reprezentanți ai ANRE. Astfel, în cadrul Forumului Alexei Taran, Director al ANRE, a susținut un discurs privind procesul de certificare al S.R.L. Vestmoldtransgaz: „Republica Moldova a încheiat un proces care a durat peste 5 ani, ca în final să putem garanta accesul liber si nediscriminatoriu la sistemul de transport al gazelor naturale pentru toți potențialii utilizatori, factor esențial pentru a avea o piață liberă, bazată pe concurență. Această realizare a fost posibilă datorită susținerii specialiștilor Secretariatului Comunității Energetice, care ne-au oferit cele mai bune practici pentru ca țara noastră să se alinieze la standardele europene.”
La rândul său, Artur Lorkowski, directorul Comunității Energetice, a lăudat Republica Moldova și Ucraina pentru acțiunile privind pregătirea pentru sezonul rece 2024-2025, și a îndemnat la solidaritate între cele două țări în aceste vremuri dificile.
Cei prezenți au menționat progresul Republicii Moldovei în sectorul gazelor naturale într-o perioadă de loc ușoară în regiune. De asemenea, au punctat profesionalismul celor implicați pentru că au reușit îndeplinirea condițiilor de certificare și au asigurat gaze accesibile pentru consumatorii țării.
Evenimentul a fost găzduit de Secretariatul Comunității Energetice și prezidat de Comisia Europeană, a reunit peste 140 de participanți din ministere, autorități de reglementare și comunități de afaceri din părțile contractante ale Comunității Energetice, oferind părților interesate o platformă vitală pentru discuțiile strategice în sectorul gazelor naturale.