La data de 24 aprilie curent, Violina Șpac, director în cadrul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), s-a întâlnit cu un grup de experți ai Băncii Mondiale, condus de Smita Misra, specialist senior în domeniul apei și sanitației.
Tema principală a întâlnirii a fost progresul în implementarea proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, la care ANRE este parte.
În timpul discuțiilor, Violina Șpac a evidențiat proiectul de modificare a Legii nr. 303/2013 privind serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare, subliniind contribuția experților internaționali la aceste amendamente. „Reglementarea sectorului public de alimentare cu apă și de canalizare în Republica Moldova este crucială pentru fiecare consumator. Împreună cu echipa ANRE am făcut progrese semnificative în ceea ce privește modificările actelor normative de reglementare.”
În special, au fost discutate prevederile principale ale noului Regulament cu privire la stabilirea și aprobarea, în scop de determinare a tarifelor, a consumului tehnologic și a pierderilor de apă în sistemele publice de alimentare cu apă, evidențiindu-se beneficiile reglementării.
Directorul ANRE a subliniat, de asemenea, importanța furnizării unui serviciu public de înaltă calitate, astfel încât fiecare gospodărie să aibă acces la apă potabilă și servicii de canalizare.
La rândul său, Smita Misra a apreciat eforturile specialiștilor ANRE și colaborarea lor pe multiple aspecte ale proiectului, care au generat rezultate remarcabile. „Implicarea instituțiilor de stat, atragerea investitorilor străini și participarea sectorului privat în modernizarea acestui domeniu vor garanta succesul proiectului, având ca scop îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din sate și orașe”.
La finalul discuțiilor, participanții au reiterat angajamentul lor pentru continuarea colaborării și implicarea părților interesate în atingerea obiectivelor comune.
În perioada 15-26 aprilie, un grup de experți ai Băncii Mondiale desfășoară vizete la instituțiile și autoritățile publice locale pentru a obține o perspectivă amplă asupra proiectului și a impactului acestuia asupra comunităților. Republica Moldova a primit un credit în valoare de 44,1 milioane de euro de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) și a beneficiat de un grant în valoare de 1,55 milioane de euro acordat de Agenția Austriacă de Dezvoltare (ADA) pentru implementarea acestui proiect.