Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

Investițiile în centralele electrice fotovoltaice și cele eoliene înregistrează creșteri record în ultimii 3 ani

7 octombrie 2024 • Vizualizari: 273

Investițiile în centralele electrice fotovoltaice și cele eoliene înregistrează creșteri record în ultimii 3 ani





Promovarea mecanismelor de sprijin din partea statului a impulsionat investițiile în centralele electrice fotovoltaice și cele eoliene.

 

Cantitatea totală de energie electrică generată în anul 2023 de instalațiile care utilizează surse de energie regenerabilă (cu excepția energiei generate de Î.S. „Nodul Hidroenergetic Costești”) și beneficiază de schemă de sprijin sau comercializează energia electrică la prețuri negociate a constituit 282,8 mil. kWh, înregistrându-se o creștere de circa 44,1 % față de anul 2022.

 

De remarcat faptul că, în anul 2023, capacitatea instalațiilor fotovoltaice s-a majorat de 2,8 ori comparativ cu anul 2022. Acest fapt datorându-se mecanismului de „contorizare netă”, precum și schemei de sprijin „tarif fix”.

Astfel, în ultimii ani consumatorii finali au manifestat un interes sporit față de mecanismul de „contorizare netă”. Acest mecanism permite deținătorilor de centrale electrice să livreze surplusul de energie electrică în rețea, ulterior acest surplus de energie fiind valorificat în perioade în care consumul de energie electrică depășește generarea. Acest mecanism va fi aplicabil până la 31 decembrie 2027.

Numărul consumatorilor finali care au beneficiat de mecanismul „contorizării nete” în anul 2023 a crescut de 2,4 ori comparativ cu anul precedent, ajungând la 5 055 beneficiari. În același timp, puterea instalată a înregistrat o majorare până la 115,8 MW (de 3,1 ori față de anul precedent). Consumatorii finali care dețin instalații de producere a energiei din surse regenerabile pentru consum propriu au livrat în rețea în anul 2023 – 54 510,7 mii kWh, o cantitate de energie electrică de 4,7 ori mai mare decât în anul 2022 și de 13,3 ori mai mare decât în anul 2021.

 

În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 401/2021 cu privire la aprobarea limitelor de capacitate, a cotelor maxime și a categoriilor de capacitate în domeniul energiei electrice din surse regenerabile (valabile până la data de 31 decembrie 2025), 245 MW au fost destinați schemei de sprijin „tarif fix”, care constă în aplicarea unui tarif fix pentru o perioadă de 15 ani pentru energia produsă din surse regenerabile și este orientată către producătorii de energie electrică cu capacități de generare cu limita cuprinsă între 10 kW și 4 MW pentru instalații eoliene și cu limita cuprinsă între 10 kW și 1 MW pentru instalațiile fotovoltaice. 

 

Cota maximă de capacitate pentru centralele fotovoltaice montate la sol a fost epuizată în anul 2022, după ce în luna aprilie a aceluiași an în adresa ANRE au fost depuse un număr record de cereri pentru confirmarea statutului de producător eligibil. Subsecvent, cota maximă de capacitate pentru centralele electrice fotovoltaice montate pe clădiri a fost completată integral la finele anului 2023.

 

Conform datelor lunii septembrie 2024 din Registrul producătorilor eligibili al ANRE, din totalul de 141,5 de MW de capacitate a centralelor electrice, acordată și aprobată prin hotărârile ANRE de confirmare a statutului de producător eligibil  – s-au pus în funcțiune centrale electrice cu o putere instalată sumară în cuantum de 105,7 MW, cu o pondere de 74,73% din total.

Suplimentar la instalațiile construite ce beneficiază de mecanisme sau scheme de sprijin a avut loc și dezvoltarea proiectelor de generare a energiei electrice din surse regenerabile de către producătorii ce comercializează energia la prețuri negociate în baza contractelor bilaterale. Astfel, la finele anului 2023, capacitățile date au atins nivelul de 109 MW.

Din cantitatea totală de energie electrică generată din sursele de energie regenerabilă, 67,6 % este constituită din energia electrică generată de instalațiile eoliene, 27,5 % de instalațiile fotovoltaice și 4,9 % energia electrică generată din biogaz.

 

 

Conform obiectivelor stabilite în Proiectul Planului Național Integrat pentru Energie și Climă  2025-2030, către anul 2030 Republica Moldova se angajează să aibă o pondere de 27% a energiei regenerabile în consumul final de energie și să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 68,6% față de anul 1990.

 

Republica Moldova se află pe o traiectorie promițătoare în dezvoltarea surselor de energie regenerabilă. Realizările din ultimii ani demonstrează angajamentul ferm al țării în direcția implementării strategiilor aprobate la nivel național și european, contribuind semnificativ la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la crearea unui sistem energetic fiabil și rezilient.  

 

În acest context, de notat, că în premieră pentru Republica Moldova, Guvernul a lansat licitația privind construcția de centrale electrice eoliene și fotovoltaice pentru schema de sprijin – „preț fix”, orientată către capacități de producere mari (fiind preconizate capacități de 105 MW pentru instalațiile eoliene si 60 MW pentru instalațiile fotovoltaice), iar termenul limită pentru depunerea ofertelor de către investitorii interesați este 31 martie 2025.