Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

  Integrarea Republicii Moldova pe piața gazelor naturale din UE discutată la Chișinău

20 aprilie 2023 • Vizualizari: 907

  Integrarea Republicii Moldova pe piața gazelor naturale din UE discutată la Chișinău





Specialiștii din cadrul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au participat astăzi la atelierul de lucru: „Pașii următori privind integrarea Republicii Moldova pe piața gazelor naturale din Uniunea Europeană”.

 

Principalele subiecte discutate au fost: situația actuală din sistemul de transport a gazelor naturale în Republica Moldova și țările vecine, aspectele de reglementare a pieței de gaze naturale din țară, evoluția procesului de certificare a operatorilor sistemului de transport al gazelor naturale, implementarea codurilor de rețea, infrastructura rețelelor de gaze din regiune, modalitățile de creștere a concurenței și dezvoltarea pieței de gaze cu emisii scăzute de carbon.

 

Un alt subiect pus în discuție s-a referit la asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale la nivel UE și măsurile planificate de UE în acest scop pentru următorul sezon de încălzire 2023-2024.

 

În cadrul evenimentului, Alexei Taran, director ANRE a făcut o scurtă relatare privind ultimele evoluții în procesul de certificare a Operatorilor Sistemului de Transport (OST) al energiei electrice și a gazelor naturale. Astfel, la capitolul separarea operatorului de energie electrică Republica Moldova a înregistrat deja unele progrese, finalizând procedura de certificare provizorie OST a energiei electrice Î.S. „Moldelectrica”. În sectorul gazelor naturale, OST „Vestmoldtransgaz” SRL a fost certificat în septembrie 2021, iar procedura de separare și certificare a SRL „Moldovatransgaz” urmează a fi desfășurată.

 

La atelier au participat reprezentanți ai Secretariatului Comunității Energetice, ENTSOG, DG ENER, OST din Ucraina, România și alte instituții de profil care au împărtășit experiența statelor lor în procesul de certificare a OST și armonizare cu acquis-ul UE.

De asemenea, în luările de cuvânt specialiștii europeni au felicitat responsabilii moldoveni pentru acțiunile întreprinse în perioada crizei energetice din ultimii doi ani și modul de gestionare a situației fără precedent creată de războiul din Ucraina. Totodată, ei au asigurat că vor oferi în continuare suportul tehnic și instituțional necesar.

 

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Energiei, Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport de Gaze (ENTSO-G) și Secretariatul Comunității Energetice, a fost susținut de proiectul Fondul de consiliere în politici, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare.