Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atenționează că legislația în vigoare admite desfășurarea activităților de livrare a energiei electrice și a gazelor naturale către consumatorii finali/utilizatorii de sistem, doar în bază de licență sau, după caz, de autorizație eliberată de către ANRE.
Potrivit Legii nr. 107/2016 cu privire la energia electrică și Legii nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale, distribuirea energiei electrice/gazelor naturale într-o zonă industrială, comercială sau de servicii comune, limitată din punct de vedere geografic constituie un sistem de distribuție închis. Pentru a asigura alimentarea cu energie electrică/gaze naturale a utilizatorilor sistemului de distribuție închis (consumatorii din cadrul sistemului), operatorul sistemului de distribuţie închis este obligat să obțină de la Agenţie o autorizație.
Raporturile juridice dintre operatorul și utilizatorii sistemului de distribuție închis în partea ce vizează contractarea şi plata energiei electrice/gazelor naturale, urmează a fi stabilite în strictă conformitate cu prevederile Regulamentului privind sistemul de distribuție închis al energiei electrice, aprobat prin Hotărârea ANRE nr. 48/2019 din 11.03.2019 și Regulamentului privind sistemul de distribuție închis al gazelor naturale, aprobat prin Hotărârea ANRE nr. 285/2018 din 17.10.2018.
Tariful pentru operarea sistemului de distribuţie închis se determină de către operator doar în baza Metodologiei de calculare a tarifului pentru operarea sistemului de distribuţie închis al energiei electrice, aprobată prin Hotărârea ANRE nr. 317/2018 din 09.11.2018 și Metodologiei de calculare a tarifului pentru operarea sistemului de distribuţie închis al gazelor naturale, aprobată prin Hotărârea ANRE nr. 137/2018 din 05.04.2018.
Entitățile care desfășoară activitatea de livrare a energiei electrice/gazelor naturale sunt obligate să obțină autorizație pentru sistemul de distribuție închis, în cazul în care întrunesc următoarele condiţii:
a) din motive tehnice sau de securitate specifice, procesul de exploatare sau procesul de producție al utilizatorilor sistemului de distribuţie închis este integrat;
b) sistemul respectiv de distribuţie alimentează cu energie electrică/gaze naturale persoana care îl deţine cu titlu de proprietate, persoana care exploatează acest sistem sau întreprinderile lor înrudite.
În vederea obținerii autorizației pentru sistemul de distribuţie închis, solicitantul este obligat să prezinte Agenţiei:
Alimentarea cu energie electrică/gaze naturale prin intermediul sistemului de distribuţie închis se efectuează în următoarele condiții:
În temeiul celor expuse, ANRE notifică persoanele care dețin potențiale sisteme de distribuție închise, care corespund criteriilor specificate mai sus, să depună la Agenție solicitarea privind eliberarea autorizației pentru sistemul de distribuție închis în modul prevăzut de lege.
De asemenea, ANRE comunică că, în cazul identificării agenților economici care desfășoară o activitate neautorizată, fără a se conforma cerințelor legale, Agenția este în drept să întreprindă următoarele măsuri:
- să aplice sancțiuni financiare în mărime de la 5% la 10% din cifra de afaceri anuală a persoanelor juridice pentru desfășurarea unei activități din sectorul energiei electrice/gazelor naturale fără licență sau fără autorizaţie în acest sens (art. 113 alin. (3) lit. f) din Legea 108/2016 cu privire la gazele naturale și art. 95 alin. (3) lit. e) din Legea nr. 107/2016 cu privire la energia electrică);
- să intenteze procesul contravențional în conformitate cu art. 169 lit. l) din Codul Contravențional, „practicarea fără licenţă, fără autorizaţie a genurilor de activitate licenţiate, autorizate în conformitate cu actele normative care reglementează piaţa energiei electrice, piaţa gazelor naturale şi piaţa produselor petroliere sau delegarea atribuţiilor şi a funcţiilor licenţiate, autorizate către un terţ care nu deţine licenţă, autorizaţie pentru desfăşurarea genului de activitate respective”.
- în cazul în care, în procesul documentării cauzei contravenționale vor fi acumulate probe care denotă obținerea profitului în proporții mari sau deosebit de mari în rezultatul desfășurării activității neautorizate, să transmită toate materialele acumulate, conform competenței, în adresa Serviciului Fiscal de Stat, cu solicitarea pornirii urmăririi penale în baza semnelor constitutive ale infracțiunii prevăzute de art. 241 Cod penal al Republicii Moldova.