Astăzi, 2 noiembrie 2022, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a examinat și aprobat, în ședință publică extraordinară, prețurile reglementate pentru energia electrică furnizată de furnizorii serviciului universal și de ultimă opțiune.
Principalele motive care au generat ajustarea în regim de urgență a prețurilor pentru energia electrică furnizată consumatorilor au fost următoarele:
- Întreruperea contractelor de procurare a energiei electrice din Ucraina urmare a bombardării de către Federația Rusă din luna octombrie până în prezent și distrugerii în proporție de 50% a infrastructurii energetice ucrainene;
- Refuzul Centralei electrice din Dnestrovsc (MGRES) să extindă contractul de furnizare a energiei electrice pentru Republica Moldova și stoparea totală a livrărilor începând cu 01.11.2022;
- Reorientarea procurării volumelor de circa 80% din energia electrică necesară, de pe piața europeană;
- Majorarea semnificativă a prețului energiei electrice procurate din spațiul european, care influențează direct prețul mediu calculat. Astfel, prețul mediu de procurare a energiei electrice de import pentru 10 luni ale anului curent a fost de aproximativ 62 $/MWh, iar conform ultimelor contracte încheiate de furnizori prețul energiei electrice achiziționate din import constituie circa 177 $/MWh.
Totodată, din cauza deficitului atestat în orele de vârf ale consumului, operatorul sistemului de transport Î.S. „Moldelectrica” a recurs la contractul de avarie semnat cu operatorul sistemului de transport din România - „TRANSELECTRICA” S.A. Costul energiei achiziționate prin acest contract variază între 190 și 348.
Astfel, urmare a unei analize minuțioase a datelor prezentate de furnizori, au fost aprobate următoarele prețuri reglementate de furnizare a energiei electrice de către Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L., diferențiate în funcție de punctele de delimitare sau locurile de consum ale consumatorilor finali:
- 413 bani/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele electrice de transport;
- 428 bani/kWh - la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport;
- 430 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune înaltă (35–110 kV);
- 443 bani/kWh - de tensiune medie (6–10 kV);
- 477 bani/kWh - de tensiune joasă (0,4 kV).
Pentru S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” au fost aprobate următoarele prețuri reglementate diferențiate și anume:
- 387 bani/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele electrice de transport;
- 401 bani/kWh - la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport;
- 420 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV);
- 481bani/kWh - de tensiune joasă (0,4 kV).
Noile prețuri reglementate vor fi aplicate din 4 noiembrie 2022, data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Stimați consumatori,
Pentru a reduce presiunea asupra sistemului electroenergetic este important să consumăm rațional și să economisim energia electrică. Să economisim în general, dar în special, în orele de vârf ale curbei de sarcină. Dacă vom reduce consumul la minimul necesar, vom reduce procurarea energiei electrice scumpe și vom suporta mai ușor cheltuielile din facturi. Să fim responsabili de gestionarea resurselor energetice la nivel de fiecare cetățean și la nivel de țară. Împreună vom reuși să depășim această criză.
În graficele postate, Vă prezentăm componentele actuale ale prețului pentru 1 kWh (tensiune joasă).