Astăzi, 23 iunie 2020, reprezentanții ANRE au participat la prima reuniune privind Asistența tehnică pentru pregătirea implementării sistemelor de măsurare inteligente în Republica Moldova.
Pachetul Energetic III prevede ca statele membre să efectueze o analiză cost-beneficiu, pentru identificarea posibilităților de implementare a sistemelor de măsurare inteligente. La efectuarea analizei cost-beneficiu, s-a constatat că există următoarele avantaje: reducerea cheltuielilor operaționale cu citirea echipamentelor de măsurare la distanță și reducerea pierderilor comerciale de către operatorii de sistem.
Actualmente, în legislația în vigoare sunt prevăzute cerințele de implementare a echipamentelor de măsurare inteligente la consumatorii finali de energie electrică și de gaze naturale. Pentru instalarea echipamentelor de măsurare inteligente la consumatorii casnici, operatorii sistemelor de distribuție urmează să demonstreze eficiența economică a acestei măsuri, iar după aprobarea de către ANRE a măsurii respective, proiectele de implementare a sistemelor inteligente vor fi incluse în planurile de investiții.
Scopul implementării proiectului EU4Energy și lansarea asistenței tehnice constă în:
- sprijinul pentru stabilirea cerințelor tehnice pentru echipamente de măsurare inteligente, în conformitate cu cele mai bune practici din UE și elaborarea unei foi de parcurs pentru tranziția tehnologică globală (tranziția la următorul nivel de ofertă – relația consumator-operator);
- asistența tehnică la elaborarea Metodologiei pentru evaluarea economică a măsurilor de implementare a echipamentelor de măsurare inteligente;
- identificarea lacunelor legislative și de reglementare.
Asistența tehnică oferită de către experții EU4Energy pentru implementarea echipamentelor de măsurare inteligente în Republica Moldova va duce la o mai bună funcționare a mecanismelor de piață, eficiență energetică și dezvoltarea unor noi oportunități și servicii în beneficiul consumatorilor.