Anunț pentru participanții la piața energiei electrice
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) informează că, începând cu 01.06.2022 vor intra în vigoare Regulile pieței energiei electrice, aprobate prin Hotărârea ANRE nr. 283/2020 din 07.08.2020 (în continuare Regulile pieței energiei electrice).
Noile Reguli ale pieței energiei electrice stabilesc principiile, regulile și mecanismele referitoare la formarea prețurilor și relațiile comerciale pe piața angro de energie electrică dintre participanții la piață de energie electrică, reglementează termenele și condițiile de organizare și funcționare a pieței energiei electrice, inclusiv piața contractelor bilaterale de energie electrică, piața energiei electrice pentru ziua următoare, piața energiei electrice pe parcursul zilei, piața energiei electrice de echilibrare și piața serviciilor de sistem, drepturile și obligațiile producătorilor de energie electrică, furnizorilor de energie electrică, operatorilor sistemelor de distribuție, precum și a operatorului pieței de energie electrică și a operatorului sistemului de transport privind gestionarea piețelor organizate menționate.
Principalele beneficii ale implementării Regulilor pieței energiei electrice constau în:
Stabilirea unui proces transparent de formare a prețului la energia electrică pe piața angro;
Crearea premiselor pentru dezvoltarea concurenței pe piața angro la nivel național;
Armonizarea pieței cu cerințele europene și integrarea acesteia la piața regională și europeană;
Apariția posibilității contractării rezervelor de putere și diminuarea riscului de management defectuos în cazul unei crize de energie electrică;
Crearea instrumentelor necesare pentru echilibrarea sistemului și crearea capacității integrării surselor regenerabile.
În scopul evitării neînțelegerilor între participanții la piața de energie electrică ANRE atenționează asupra următoarelor:
În conformitate cu pct. 32 din Regulile pieței energiei electrice livrarea energiei electrice pe piața contractelor bilaterale se consideră că a fost realizată conform tranzacțiilor validate de operatorul pieței energiei electrice, în baza notificărilor privind cantitățile de energie electrică transmise de participanții la piața energiei electrice conform pct. 40-45 din Regulile pieței energiei electrice. Până la desemnarea operatorului pieței energiei electrice, atribuțiile acestuia privind înregistrarea contractelor bilaterale revine operatorului sistemului de transport. În acest sens, participanții la piața de energie electrică trebuie să se asigure că contractele bilaterale încheiate pentru vânzarea/procurarea energiei electrice corespund cerințelor Regulilor pieței energiei electrice.
În cazul producătorilor din surse regenerabile care beneficiază de una din schemele de sprijin și vând energia electrică produsă furnizorului central de energie electrică, atragem atenția asupra necesității utilizării clauzelor obligatorii ale contractului pentru achiziționarea energiei electrice produse din surse regenerabile, aprobate prin Hotărârea ANRE nr. 252/2019, cu modificările ulterioare.
Conform art. 84 alin. (6) din Legea nr. 107/2016 cu privire la energia electrică părțile responsabile de echilibrare sau responsabilii grupurilor de echilibrare sunt obligați să se înregistreze într-un registru administrat de operatorul sistemului de transport și să încheie cu operatorul sistemului de transport contracte de echilibrare. Totodată, conform pct. 458 din Regulile pieței energiei electrice numai participanții la piața de energie electrică care au semnate contracte de echilibrare cu OST au dreptul să se angajeze în tranzacții pe piața angro de energie electrică. Astfel, lipsa contractului de echilibrare semnat cu operatorul sistemului de transport va genera imposibilitatea de tranzacționare a energiei electrice în baza contractelor de vânzare-cumpărare a energiei electrice.
Aceeași normă din Legea nr. 107/2016 cu privire la energia electrică indică asupra dreptului operatorului sistemului de transport de a solicita de la participanții la piața de energie electrică constituirea unor garanții pentru asumarea responsabilității financiare pentru dezechilibrele provocate de partea responsabilă de echilibrare. Prin urmare, la solicitarea operatorului sistemului de transport participantul la piața de energie electrică va transmite acestuia garanția financiară în cuantumul stabilit conform procedurii.
În cazul producătorilor de energie electrică, pct. 255 din Regulile pieței energiei electrice stabilește drept obligatorie participarea acestora pe piața energiei electrice de echilibrare și ofertarea energiei de echilibrare corespunzătoare puterilor disponibile ale unităților de producere calificate pentru a furniza servicii de sistem.
Menționăm că nerespectarea de către participanții la piața de energie electrică a normelor legale specificate mai sus pot duce la imposibilitatea participantului la piața de energie electrică de a tranzacționa energie electrică pe piața angro.
Totodată, atenționăm că nerespectarea prevederilor hotărârilor ANRE poate duce și la sancționarea participantului la piața energiei electrice în conformitate cu prevederile Legii nr. 107/2016 cu privire la energia electrică și Codului contravențional al Republicii Moldova.
Persoanele interesate de subiectul dat sunt invitate să participe la ședința de lucru în format online organizată la 25 mai 2022, ora 14:00. Link-ul de acces pentru participare la ședință este: https://meet.goto.com/323446509 .
ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂŢILE ANRE
Acceptați Politica Cookie, confidențialitate, Termeni și condiții?
Acest site utilizează cookie-uri pentru a livra informații relevante. Prin utilizarea site-ului nostru, confirmați că ați citit și ați înțeles Vezi mai mult
SELECTAȚI OPȚIUNILE PE CARE DORIȚI SĂ LE ACCEPTAȚI