Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

ANRE va primi asistență externă din partea proiectului USAID Securitatea Energetică a Republicii Moldova

2 iunie 2022 • Vizualizari: 916

ANRE va primi asistență externă din partea proiectului USAID Securitatea Energetică a Republicii Moldova





Astăzi, 2 iunie 2022, Alexei Taran, director, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a avut o întrevedere cu Armen Arzumanyan, managerul proiectului USAID Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA – Moldova Energy Security Activity).

 

În cadrul discuției, reprezentanții celor două instituții au abordat mai multe subiecte ce țin de îmbunătățirea securității energetice pe termen lung, în sprijinul suveranității Republicii Moldova.

 

„Asistența oferită de experții internaționali este binevenită pentru specialiștii din cadrul Agenției. La moment, ANRE are pe agenda de lucru mai multe acte normative secundare care sunt modificate conform acquis-ului comunitar, astfel, expertiza din exterior va duce la armonizarea legislației naționale”, a menționat Alexei Taran, director ANRE.

 

La rândul său, Armen Arzumanyan, manager MESA a dat asigurări că scopul principal al proiectului este să ofere sprijin continuu Agenției, inclusiv cu expertiză și contribuții internaționale suplimentare în legătură cu implementarea principiilor de stabilire a tarifelor conform acquis-ului UE.

 

Urmare a discuțiilor de la întrevederea anterioară cu reprezentanții MESA au fost identificate câteva subiecte prioritare de acordare de asistență tehnică specialiștilor ANRE în scopul ajustării actelor normative. Reprezentanții MESA au venit cu următoarele propuneri: implementarea principiilor privind structurile tarifare de transport armonizate, implementarea unui mecanism funcțional de echilibrare a gazelor, regulile de alocare a capacității de transport și contorizarea inteligentă.

 

Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova se bazează pe asistența tehnică anterioară din partea USAID pentru a sprijini eforturile Guvernului de a diversifica sursele de furnizare a energiei. Aceste eforturi anterioare includ construcția gazoductului Ungheni – Chișinău care oferă deja o alternativă gazului natural rusesc și conectează sistemul moldovenesc de transportare a gazelor cu România și Europa.

Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova are o durată de patru ani și este implementat de Tetra Tech ES, Inc., cu participarea specialiștilor locali și internaționali.