Azi, 17 iunie 2022, în cadrul ședinței Consiliului de Administrație al ANRE a demarat procesul de confirmare a statutului de producător eligibil pentru producătorii ce dețin sau urmează să dețină centralele electrice ce utilizează tehnologia fotovoltaică.
Depunerea cererilor pentru acest tip de tehnologie a început la 15 aprilie 2022. Pentru acest tip de tehnologie s-a înregistrat cel mai mare interes din partea businessului autohton. Până în prezent au fost depuse peste 170 solicitări de confirmare a statutului de producător eligibil, cu o capacitate sumară solicitată de peste 120 MW.
În ședința ANRE au fost examinate primele 26 de cereri, înregistrate conform principiului primul venit-primul servit, pentru care a fost finalizată examinarea realizată în scopul evaluării deplinătății dosarelor depuse și întrunirea cerințelor pentru confirmarea statutului de producător eligibil stabilite în Legea nr. 10/2016 privind promovarea utilizării energiei produse din surse regenerabile și Regulamentului privind confirmarea statutului de producător eligibil, aprobat prin Hotărârea ANRE nr. 251/2019.
Urmare a hotărârilor aprobate de ANRE s-a confirmat statutul de producător eligibil pentru 25 de centrale electrice cu o capacitate sumară de 18,45 MW. Examinarea celorlalte cereri va avea loc la una din ședințele ulterioare ale ANRE, în funcție de cotele disponibile și alocate de către Guvern. Despre rezultatele examinării companiile vor fi anunțate cu promptitudine.
Totodată, ANRE informează că deciziile sale intră în vigoare după achitarea garanțiilor de bună execuție, în termen de 15 zile din momentul adoptării deciziei. În cazul în care aceste garanții nu vor fi depuse, deciziile ANRE de acordare a statutului de producător eligibil vor fi anulate.
În acest context, ANRE îndeamnă solicitanții care au depus cereri pentru confirmarea statutului de producător eligibil să urmărească pagina web oficială a Agenției, unde, în scurt timp, vor fi publicate informațiile ce țin de depunerea garanțiilor de bună execuție a contractelor, specificate pentru fiecare solicitant și lista nemijlocită a beneficiarilor.
De asemenea, au fost aprobate consumul tehnologic și pierderile de apă în sistemele publice de alimentare cu apă, actualizate pentru anul 2021 și prognozate pentru anul 2022 ale Î.M. „Gospodăria Comunală Rîșcani”, în volum de 19846 m3 și ale Î.M. „Apă-Canal” Edineț, în volum de 383941m3.
Consiliul de Administrație a aprobat modificarea Planului de investiții pentru anul 2022 al titularului de licență Î.M „Apă-Canal” din Ungheni prin majorarea valorii investițiilor cu 581,1 mii lei, până la 2535,54 mii lei, și a luat act de Rapoartele privind rezultatele controalelor tehnice, efectuate în luna mai 2022 de către Agenție.