Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

ANRE implicată în formarea generației următoare de profesioniști în energetică

3 octombrie 2024 • Vizualizari: 289

ANRE implicată în formarea generației următoare de profesioniști în energetică





La data de 2 octombrie curent, 29 de tineri și-au primit certificatele de absolvire în cadrul celei de-a doua ediții a celui mai amplu Program de stagii plătite în sectorul energetic, implementat cu sprijinul USAID și al Ambasadei Marii Britanii, prin intermediul Proiectului Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA).

 

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a fost reprezentată la eveniment de Violina Șpac, director ANRE, subliniind astfel sprijinul instituțional acordat acestor inițiative de dezvoltare a tinerilor specialiști în domeniul energetic. ANRE consideră că pregătirea unei noi generații de specialiști este esențială pentru consolidarea sectorului energetic și pentru asigurarea unui viitor sustenabil al Republicii Moldova.

 

„Suntem bucuroși să vedem cum astfel de programe contribuie la crearea de oportunități pentru tinerii talentați, atât din țară, cât și din diaspora, pentru a reveni acasă și a contribui la dezvoltarea unui sector energetic stabil și modern. ANRE susține în continuare aceste inițiative, care reprezintă un pilon important în dezvoltarea resursei umane în domeniul energetic”, a declarat Violina Șpac.

 

În cadrul programului au fost selectați 29 de studenți, atât din țară, cât și de peste hotare, în ultimul an de licență sau master, precum și proaspeți absolvenți din diverse domenii, precum inginerie, economie, drept, finanțe, IT. Tinerii selectați au avut oportunitatea să lucreze timp de șase luni alături de echipe profesioniste din cadrul unor organizații de profil, printre care și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

 

Cu un procent impresionant de 86% dintre absolvenți care au reușit să își găsească un loc de muncă în companiile în care și-au desfășurat stagiul, Programul de stagii plătite în sectorul energetic demonstrează eficiența și relevanța sa pentru piața muncii. Acesta are drept scop combaterea fenomenului lipsei de cadre calificate în sectorul energetic și facilitarea accesului tinerilor la locuri de muncă bine plătite, contribuind astfel la diminuarea migrației și la consolidarea forței de muncă din acest domeniu strategic.

 

Pe lângă experiența practică obținută pe parcursul stagiului, tinerii au beneficiat de un program amplu de dezvoltare profesională, incluzând instruiri tehnice, sesiuni de networking cu experți din domeniu și vizite de studiu la companii energetice.

 

Programul de stagii plătite în sectorul energetic este parte a inițiativei USAID, cunoscută sub denumirea #MoldovaConectata, prin care se va investi peste 400 milioane de dolari pentru consolidarea securității energetice a Republicii Moldova, creșterea economică, bunăstarea socială și independența față de influențele externe.