La 8 și 9 februarie curent, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a organizat discuții publice privind proiectul tarifelor fixe și a prețurilor la energia electrică produsă de producătorii eligibili în cadrul instalațiilor fotovoltaice, turbinelor eoliene și/sau din biomasă. Discuțiile au avut loc în regim on-line, folosindu-se tot setul de instrumente disponibile: rețelele de socializare și transmisiunea directă, ceea ce a permis extinderea auditoriului persoanelor interesate la peste 7500 de persoane.
Tarifele fixe și prețurile la energia electrică produsă de producătorii eligibili au fost calculate în baza recomandărilor instituțiilor internaționale de specialitate, tendințelor internaționale și valorilor declarate în vamă, precum și în strictă conformitate cu prevederile Metodologiei de determinare a tarifelor fixe și a prețurilor la energia electrică produsă de producătorii eligibili din surse regenerabile de energie, aprobate de ANRE în anul 2017.
Necesitatea deciziei respective ține de punerea în aplicare a Legii nr.10 din 26.02.2016 privind utilizarea resurselor regenerabile și Hotărârea Guvernului nr.401 din 08.12.2021 privind limitele de capacitate, cotele maxime și categoriile de capacitate în domeniul energiei electrice din surse regenerabile valabile până la data de 31 decembrie 2025, care a permis ANRE să distribuie 235 MW la tarife fixe reglementate: 70 MW – sisteme fotovoltaice, din care 20 MW – la sol; 15 MW – eoliană; 5 MW – hidro și 100 MW – energie electrică produsă pe baza diferitelor tehnologii bazate pe biomasă și biogaz. Cotele stabilite de Guvern sunt valabile până la finele anului 2025.
Odată aprobate, aceste tarife fixe urmează a fi aplicate pe parcursul anului curent tuturor companiilor care vor obține prin deciziile ANRE statutul de producător eligibil. De asemenea, tarifele fixe nominalizate vor servi drept reper pentru prețurile plafon la licitațiile organizate de Guvern pentru oferirea statutului de producător eligibil la proiectele investiționale de anvergură.
În cadrul ședinței au fost purtate discuții referitor la componentele de cost care au fost incluse în structura tarifelor și prețurilor plafon publicate spre consultare publică, prevederile metodologiei tarifare, procedura de confirmare a statutului de producător eligibil, criteriile de eligibilitate, precum și la drepturile și obligațiile producătorilor de energie electrică din surse regenerabile menționate în cadrul de reglementare a pieței energiei electrice.
În contextul celor relatate mai sus, ANRE aduce mulțumiri tuturor participanților la discuții pentru propunerile formulate în cadrul ședinței. Totodată, în cazul când vor apărea opinii, propuneri și recomandări suplimentare de îmbunătățire a proiectelor tarifelor fixe și prețurilor la energia electrică produsă din surse regenerabile, solicităm prezentarea lor cât de curând posibilă la adresa electronică: anre@anre.md sau scasu@anre.md, sau depunerea la sediul Agenției (str. Pușkin 52/A, mun. Chișinău).
ANRE se angajează să desfășoare procedura de repartizare a cotelor alocate de Guvern într-o manieră transparentă, nediscriminatorie și corectă față de toate persoanele interesate. Despre data aprobării proiectelor nominalizate și depunerii documentelor pentru obținerea statutului de producător eligibil ANRE va informa suplimentar.