Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

Alexei Taran a participat la Forumul european de reglementare în domeniul gazelor naturale

17 mai 2022 • Vizualizari: 877

Alexei Taran a participat la Forumul european de reglementare în domeniul gazelor naturale





Recent, la Madrid, Spania, a avut loc a 36-a ediție a Forumului european de reglementare în domeniul gazelor naturale. Forumul de la Madrid a reunit responsabili din sectorul energetic european, pentru a discuta oportunitățile și provocările de dezvoltare a pieței interne a gazelor și de integrarea acesteia cu alte piețe sectoriale.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova a fost reprezentată de către Alexei Taran, Director responsabil de domeniile gaze naturale și energie termică.

 

Tematica ediției din acest an a fost influențată de contextul geopolitic actual și de criza din domeniul energetic. Participanții au discutat despre îmbunătățirea securității aprovizionării cu gaze, dar și despre utilizarea soluțiilor alternative, cum ar fi hidrogenul sau biogazul.

 

În cadrul evenimentului, cei prezenți au accentuat importanța integrării gazelor cu emisii scăzute de carbon în piețele angro a gazelor naturale, precum și accesul acestora la infrastructură și la comerțul transfrontalier. Este esențial ca măsurile să fie concepute într-un mod cât mai eficient, cu implicații concrete asupra actorilor din piață, autorităților de reglementare și operatorilor de rețea.

 

De asemenea, în cadrul discuțiilor s-a menționat că, pe lângă procedurile de coordonare și mecanismele clar definite, Comisia Europeană, autoritățile naționale de reglementare, operatorii sistemelor de transport și furnizorii de gaze ar trebui să coopereze pentru a asigura securitatea aprovizionării cu resurse energetice, în special, prin crearea la nivel european a depozitelor de gaze naturale.

 

Forumul European de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale a fost înființat în 1999 și abordează probleme precum concurența, transparența pieței, managementul congestiilor interconexiunilor și dezvoltarea infrastructurii. Printre participanți se numără autoritățile naționale de reglementare, reprezentanți ai guvernelor statelor UE, Comisia Europeană, operatori ai sistemelor de transport gaze și energie electrică, furnizori și traderi, consumatori finali, bursele de gaze și ONG-uri de climă și energie care reprezintă societatea civilă.