Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

70% dintre tinerii din programul de stagii plătite în sectorul energetic, susținut de USAID, vor deveni angajați full-time

3 octombrie 2023 • Vizualizari: 784

70% dintre tinerii din programul de stagii plătite în sectorul energetic, susținut de USAID, vor deveni angajați full-time





Pe parcursul a 6 luni, 22 de tineri ingineri, economiști, juriști, specialiști IT și manageri în administrarea afacerilor au beneficiat de stagii plătite, în cadrul a 8 entități majore din sectorul energetic. 70% dintre tinerii selectați pentru programul de stagii plătite în energie, susținut de USAID, au reușit să obțină un loc de muncă în cadrul companiilor în care și-au urmat stagiul.

 

În această perioadă Agenția a fost gazdă pentru doi tineri specialiști care și-au desfășurat activitatea în cadrul Serviciului Teritorial Bălți și Secția Contravenții.

 

Astăzi, în cadrul evenimentului de încheiere a primei runde a programului de stagii, tinerii participanții și-au ridicat certificatele de completare a stagiilor, înmânate de către Victor Parlicov, ministrul Energiei, Jeff Bryan, șeful Misiunii USAID și Matthew Jordan, director programe al Ambasadei Marii Britanii în Moldova.

 

Programul de stagii plătite, implementat de Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA), cu suportul Agenției USAID, a oferit posibilitatea tinerilor selectați să lucreze și să obțină experiență practică alături de echipe profesioniste din cadrul următoarelor organizații: Ministerul Energiei, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică din Moldova (ANRE), Moldelectrica, Energocom, Ecolibri, Term, RED-Nord și CET-Nord. În program au fost selectați 22 studenți în ultimul an de licență sau master, precum și proaspeți absolvenți din diverse domenii, cum ar fi inginerie, economie, drept, finanțe IT etc.

 

„Efectuarea acestui stagiu de practică a reprezentat pentru mine o oportunitate majoră de a coexista în interiorul Agenției. Am avut posibilitatea să activez cu specialiștii ANRE în teritoriu, una dintre puținele oportunități de a transfera cunoștințelor teoretice în practică, care cu siguranță îmi va aduce plus valoare în viitoarea mea activitate" a menţionat Ion Iliţa, fost stagiar în cadrul Serviciului Teritorial Bălţi, ANRE.

 

Pe perioada programului de stagii, tinerii au beneficiat de un program amplu de dezvoltare profesională, care a inclus instruiri pe subiecte tehnice din domeniul energetic, dar și sesiuni de networking cu experți din domeniu.

 

Astfel, studenții au avut posibilitatea să se întâlnească față-în-față cu Violina Șpac, director, ANRE, Constantin Borosan, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, precum și cu Victor Bînzari, directorul interimar al Energocom, dar și cu directorul interimar al Moldelectrica, Sergiu Aparatu.

 

„Șansa de a face parte din echipa ANRE tip de jumate de an a fost una deosebită. Pot afirma că în această perioadă nu am fost un simplu stagiar, ci un angajat care și-a îndeplinit responsabilitățile de serviciu. Am cunoscut un colectiv prietenos, receptiv și erudit în domeniul juridic/energetic, care a contribuit la dezvoltarea mea profesională. Mulțumesc colegilor că m-au ghidat și mi-au oferit șansa să fiu parte a echipei” a spus Vlad Bejenaru, stagiar Secția Contravenții, ANRE.

 

 

Prin programul de stagii, USAID vrea să consolideze forța de muncă cu scopul de a diminua migrația și a contribui la dezvoltarea sectorului energetic. Despre MESA: Proiectul „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” (Moldova Energy Security Activity - MESA) este un proiect cu o durată de patru ani, prin intermediul căruia USAID va investi cel puțin 59 de milioane de dolari în consolidarea și diversificarea sectorului energetic al țării, astfel sporind securitatea energetică pe termen lung și fortificând suveranitatea Republicii Moldova.