Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

Octavian Calmîc: Cooperarea dintre ANRE și NEURC va duce la soluționarea multor lacune din reglementarea sectoarelor energetice

27 noiembrie 2019 • Vizualizari: 6341

Octavian Calmîc: Cooperarea dintre ANRE și NEURC va duce la soluționarea multor lacune din reglementarea sectoarelor energetice





Astăzi, 27 noiembrie 2019, dl Octavian Calmîc, Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a avut o întrevedere cu dl Valerii Tarasiuk, Directorul Comisiei Naționale pentru Reglementarea de Stat a Sectorului Energetic și Utilităților (NEURC) a Ucrainei. Principalele subiecte de pe agendă au fost conlucrarea și cooperarea bilaterală în sectoarele electroenergetic, gazelor naturale dar și stabilirea unei platforme de interacțiune la nivel bilateral și regional.  

 

Astfel, părțile au discutat despre cooperarea și identificarea celor mai bune soluții dintre operatorii de transport a energiei electrice, inclusiv, în scopul soluționării problemei fluxurilor neplanificate, echilibrării sistemului cu energie electrică și reglementarea relațiilor la nivelul operatorilor de sistem al ambelor țări pe baza principiilor și valorilor aplicate și promovate de Comunitatea Europeană și UE. De asemenea, cei doi oficiali au discutat și despre schimbul de experiență privind dezvoltarea cadrului juridic de reglementare sectorială, implementarea Regulilor pieței energiei electrice și procesul de liberalizare a pieței în întregime. În acest context, partea ucraineană s-a arătat deschisă pentru continuarea conlucrării și extinderii cooperării bilaterale pentru asigurarea bunei funcționări a piețelor fără întreruperi a livrărilor de energie electrică.

Referitor la asigurarea pieței interne cu gaze naturale partea moldavă a informat despre progresele negocierilor cu autoritățile din Federația Rusă, soluțiile alternative și posibilitățile tehnice existente pentru asigurarea pieței interne cu gaze naturale dar și a tranzitului pe coridorul transbalcanic. În acest context, dl Calmîc a menționat că Moldovagaz, actualmente, identifică căi alternative de livrare a gazelor naturale cu partenerii din țările Europene, prin stabilirea condițiilor tehnice și de infrastructură, dar și cadrul juridic necesar pentru reglementarea acestor tranzacții.

Un subiect aparte discutat a fost realizarea angajamentelor asumate de către Republica Moldova referitor la separarea companiilor implicate în transportarea și distribuirea gazelor naturale.

În final partea ucraineană a apreciat inițiativa părții moldave de a semna proiectul Acordului de Cooperare între Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova și Comisia Națională pentru Reglementarea de Stat a Sectorului Energetic și Utilităților a Ucrainei, inclusiv un plan de acțiuni pentru perioada următoare. Astfel, prin eforturile comune, relațiile bilaterale vor duce la o dezvoltare dinamică continuă și vor contribui la extinderea dialogului în scopul schimbului de experiență și preluarea celor mai bune practici.