Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008
 

Eugen Carpov: Tiraspolul de foarte multe ori a fost în poziția în care, chiar dacă nu vrea, era impus să acționeze în detrimentul intereselor proprii, dar astfel ca să aducă anumite prejudicii Republicii Moldova / VIDEO

Eugen Carpov: Tiraspolul de foarte multe ori a fost în poziția în care, chiar dacă nu vrea, era impus să acționeze în detrimentul intereselor proprii, dar astfel ca să aducă anumite prejudicii Republicii Moldova / VIDEO

Eugen CARPOV

Director


28 octombrie 2022 • Vizualizari 1420

Interviu cu Eugen Carpov, director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică

 

Vocea Basarabiei: Mulțumim mult că ați găsit timp și ați dat curs invitației noastre să avem această discuție acum, în prag de iarnă, când multă lume mai trăiește cu frica dacă va putea sau nu să depășească toate aceste probleme cu care se confruntă statul, dar și cetățeanul. Vreau să fac o precizare: Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică este o autoritate publică centrală de reglementare învestită cu atribuții de reglementare și monitorizare a sectoarelor în domeniul energeticii și aici facem trimitere la gazele naturale, energia electrică, energia termică, energia regenerabilă, produsele petroliere, dar și la alimentarea cu apă și canalizare. Și e bine să precizez toate acestea, pentru că vom aborda fiecare subiect în parte. Dle Carpov, lumea încearcă să arunce multe săgeți cu critici în ograda ANRE, pentru că acolo se decide tariful pentru ceea ce consumă cetățeanul: energie, gaz și apă. De fapt, ANRE întristează lumea, pentru că vine Moldovagaz și spune că sunt motive să ceară ridicarea tarifului și ANRE trebuie să ia în calcul și solicitarea, dar și să țină cont că trebuie să fie protejat și consumatorul. Și atunci, vă pomeniți între ciocan și nicovală sau, totuși, realitățile sunt cele care vă ajută să stabiliți un tarif exact la ceea ce consumă cetățeanul?

 

Eugen Carpov: Sigur că subiectele pe care le vom aborda în continuare țin de maxim interes pentru public, pentru societate. Ați menționat cu exactitate domeniile de responsabilitate și competență ale ANRE. Eu sunt de acord că astăzi ANRE nu vine cu cele mai bune știri pentru cetățenii din Republica Moldova, dar ce ne ajută pe noi în primul rând este cadrul juridic, întrucât cadrul juridic reglementează exact ce și cum trebuie să facă agenția pe care o reprezint. În al doilea rând, noi suntem o autoritate independentă și avem cred că două misiuni foarte-foarte importante. Pe de o parte, să stabilim prețuri și tarife reglementate corect, calculate într-un mod transparent, argumentat și care să se bazeze pe elementele care generează aceste prețuri. Totodată, trebuie să asigurăm fiabilitatea, securitatea, funcționalitatea sectoarelor de care suntem responsabili – și produsele petroliere, și energia electrică regenerabilă, gazele naturale, apă și canalizare. Deci, bazându-ne pe acești doi piloni – prețuri și tarife corecte – și securitatea în cadrul funcționării sectoarelor pe care noi le reglementăm. Dacă punem la punct cele două elemente, o să avem o situație pe care o putem controla, care ne asigură cu agenți energetici la timp, în volum necesar, de calitate și la prețuri care să fie corecte.

 

Vocea Basarabiei: Republica Moldova rămâne a fi un stat cu populație săracă, multă populație săracă și de atâta atunci când se vorbește despre ridicarea tarifelor, prețurilor, cetățenii trăiesc cu această înfrigurare că vor putea sau nu vor putea să achite factura. Dle Carpov, Republica Moldova pe parcursul celor peste 30 de ani de independență a fost dependentă sută la sută de importul resurselor energetice și ele au fost importate din Federația Rusă. Iată, cât de mult influențează dezvoltarea statului Republica Moldova această dependență de o singură sursă?

 

Eugen Carpov: Foarte mult influențează. De fapt, cred că noțiunea de bază aici ar fi securitatea energetică a statului și securitatea energetică probabil este unul dintre primele cele mai importante elemente ale securității naționale a unui stat. De ce? Pentru că energetica este un fel de circulație sangvină într-un organism. Energetica este gazul, este energia electrică, sunt produsele petroliere, cele fără de care o societate nu se poate dezvolta, o economie nu poate funcționa.

 

Vocea Basarabiei: Dle Carpov, până nu demult autoritățile statului încercau să liniștească spiritele și să spună că resurse energetice vor fi, problema e mai mult în prețul acestor resurse, dar iată că de două zile se vorbește că nici în cantitate suficientă, în volume suficiente nu mai sunt aceste resurse și pornind de la relația pe care o are Moldovagaz cu Gazprom și asigurarea pe care totuși a promis Gazprom că o va avea Republica Moldova, pentru că a fost semnat acel contract anul trecut, dar se pare că și acum s-a ajuns în impas. Iată, cum vedeți dvs. deznodământul, ca ulterior să se identifice soluția pentru această problemă? Și, iarăși, câtă politică și câtă economie e în această relație pe care o are Republica Moldova cu Federația Rusă, dacă Gazprom-ul deseori e folosit ca o bâtă politică?

 

Eugen Carpov: Subiectul pe care l-ați abordat dvs. acum este unul mult mai complex. Atunci când vă referiți că se spunea că există suficiente cantități de resurse energetice și problemele sunt de preț...

 

Vocea Basarabiei: Au fost asigurările pe care le-au dat demnitarii statului.

 

Eugen Carpov: Până la începutul războiului de către Federația Rusă în Ucraina, această afirmație corespundea adevărului, în realitate pe continentul european există suficiente resurse atât la nivelul gazelor naturale, cât și la energia electrică. Și Republica Moldova, în principiu, nu a avut deficiențe la capitolul respectiv, dar având în vedere războiul din țara vecină, noi am observat că în ultima perioadă, practic pe parcursul lunii octombrie, Federația Rusă a recurs la niște modalități de război care nici nu se încadrează practic în paradigma unui război convențional, a mers pe ideea distrugerii infrastructurii electroenergetice, termoelectrice și gaziere din Ucraina. Asta pur și simplu a periclitat tot mecanismul de livrări de agenți energetici în regiunea din care face parte Republica Moldova. Dacă anterior noi puteam să procurăm energie electrică din Ucraina, și o făceam la nivelul volumului de 30%, pe care tot actualul guvern l-a introdus prin lege ca și obligativitate de diversificare a resurselor, să nu depindă Republica Moldova doar de resursa din regiunea transnistreană, dar să avem și o sursă alternativă, deci a fost un pas absolut judicios, dar care n-a funcționat foarte mult timp, pentru că sistemul electroenergetic din Ucraina a fost distrus în mărime de circa 50%. Acum, Ucraina, după cum ați văzut, este în mare parte deconectată de la energia electrică pe perioade îndelungate, toate orașele mari din Ucraina suferă și evident că contractele pe care le-am avut nu mai pot fi realizate cu partea ucraineană.  

 

Vocea Basarabiei: Și ele nu pot fi realizate pentru că e război și pentru că e distrusă această infrastructură, da?

 

Eugen Carpov: Exact!

 

Vocea Basarabiei: Dacă, Doamne ferește, Rusia continuă să distrugă infrastructura energetică, atunci problemele vor fi și mai multe, și mai mari?

 

Eugen Carpov: Problemele vor fi și mai mari, și din această cauză Republica Moldova a fost obligată brusc să-și reorienteze căutările de energie electrică pe piața românească, în primul rând, cu care suntem vecini, și pe piața europeană. Aici trebuie să menționăm că din partea României avem o deschidere maximă și suntem recunoscători partenerilor români, care intervin de fiecare dată, în măsura posibilităților și chiar mai mult decât pot face, pentru ca să ajute Republica Moldova.

 

Vocea Basarabiei: Reacția a fost una foarte prietenoasă atunci când Kievul a anunțat că nu mai poate livra energie electrică Republicii Moldova în proporție de 30 la sută și imediat România a spus că își asumă această obligațiune ca să asigure ea cu acest deficit de energie Republica Moldova.

 

Eugen Carpov: Și cunoaștem că, inițial, România a oferit un volum de 100 MWh pentru Republica Moldova la prețurile plafonate pe care le utilizează pentru piața internă, după care acest volum a fost majorat la 135 MWh, ulterior a fost majorat la peste 160 MWh și tot așa, adică în măsura existenței resurselor interne din România, statul vecin încearcă să ne ajute și o face cu multă deschidere, dar în România nu este suficientă energie, în special în perioadele de vârf. Deja toată lumea știe ce înseamnă perioade de vârf, sunt orele când consumul este cel mai mare și asta se întâmplă între orele 7.00 și 11.00 dimineața și, aproximativ, 5.00-6.00 seara, din nou până la orele 22.00.-23.00, când atât cetățenii sunt activi și folosesc diferite utilaje electrice, cât și industria funcționează în regim normal, dacă se pornește de dimineață și orarul de lucru este până seara. Deci, energie nu este suficientă și atunci, Republica Moldova are nevoie să caute potențiali furnizori din afara României. Asta înseamnă că noi intrăm pe piața energetică europeană în căutarea de resurse și aici ajungem la elementul pe care l-ați menționat: prețul. Resurse pot fi găsite, dar prețurile pe piața europeană sunt total diferite. Dacă noi pentru piața noastră internă procuram și procurăm de la Cuciurgan la un preț de 62,5 dolari/KWh, din Ucraina livrările erau ceva peste 80 de dolari sau de euro, din România avem cu 90 de euro/KWh, pe piața europeană și pe bursa din România, dacă este piață liberă, atunci prețurile sunt de la 250 de dolari sau euro și mai mult.

 

Vocea Basarabiei: Până la 400 am auzit că ar ajunge...

 

Eugen Carpov: În România se practică prețurile între 250 și 300 de euro/KWh pentru energie în regim normal. Dacă e vorba de energie care vine pe perioade de vârfuri de consum, atunci ea poate să fie până la 350-400 de euro/MWh și este o energie pe care noi suntem nevoiți s-o luăm în regim de avarie, în baza unui mecanism european care se numește PSC, atunci când ești într-o problemă și tragi nesancționat energie electrică din rețelele altor state, atunci prețurile pot ajunge și până la 500 de euro/KWh. Vedeți că problema prețului oricum este una de bază. În Republica Moldova, economia noastră și capacitatea de plată a cetățenilor încă nu sunt pregătite pentru a plăti asemenea prețuri. Din cauza asta, guvernul caută să identifice soluții cât mai apropiate de capacitatea noastră de plată, de capacitatea cetățeanului. Pe de o parte, încercăm să identificăm cele mai bune prețuri, pe de altă parte, guvernul, așa cum a anunțat și cum promovează și în cadrul campaniei informaționale, va veni cu compensații pentru perioada rece a anului, pentru a ajuta cetățenii.

 

Vocea Basarabiei: Stabilitate până în primăvară puțin probabil că va exista pe piața energetică, dar, cel puțin, deja este bine cunoscut că din 1 octombrie prețul de import al gazului este calculat după o altă formulă, este vorba de 70 la sută prețul la petrol și 30 la sută prețul spot al metanului. Formula asta avantajează sau nu Republica Moldova? De ce vă pun această întrebare? Pentru că tocmai a vorbit despre problema energetică a Republicii Moldova și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. El a declarat joi că acest contract dintre Gazprom și Moldovagaz a fost semnat după condițiile părții moldovenești și, potrivit șefului concernului rus, Miller, s-ar fi consultat cu el înainte de a fi luată decizia. Iată, aici sunt două probleme. Dacă dl Miller îl consultă sau vorbește cu dl Putin, e clar că politicul domină dosarul energetic în relația cu Republica Moldova. Totuși, formula aceasta cât de stabilă poate fi în continuare?

 

Eugen Carpov: Aș menționa doar că am văzut și eu explicația dlui Putin referitor la prețurile la gaze pentru Republica Moldova și vreau să vă spun că această destăinuire pe care a făcut-o privind consultările dlui Miller cu dl Putin, cu Kremlinul pe prețurile la gaze pentru Republica Moldova demonstrează o dată în plus că, de fapt, relația noastră pe gazele naturale cu Federația Rusă nu este una comercială, este una strict politică, dirijată de forțele politice din Federația Rusă și acesta este un argument în plus celor care spun că, de fapt, două companii ar trebuie să negocieze între ele și să stabilească prețul și modalitatea de conlucrare în baza unor interese economice.

 

Vocea Basarabiei: Dar ați reținut cu câte amănunte a vorbit dl Putin despre această problemă?

 

Eugen Carpov: Da! Dl Putin probabil a fost informat despre posibilitatea adresării unei asemenea întrebări, dar dacă ar cunoaște în asemenea detalii înseamnă că Republica Moldova chiar este o piesă importantă pentru Federația Rusă și personal Putin cunoaște toate aceste detalii.

 

Vocea Basarabiei: Dar când a spus el că Gazprom-ul a făcut exact așa cum i-a solicitat partea moldavă, iată, ce trebuie să înțeleagă cetățenii?

 

Eugen Carpov: Cetățenii trebuie să înțeleagă că negocierile care s-au purtat pentru semnarea acestui contract și atunci când s-a discutat și formula despre care ați menționat, bazată pe mecanismul 70 la 30, care se inversează pe două perioade ale anului, a fost negociată în timpul unei relative stabilități. Nu exista războiul din Ucraina, nu existau alte periclitări decât, poate, perioada COVID-ului, dar care a avut cu totul alte efecte și consecințe asupra situației economice și financiare.

 

Vocea Basarabiei: Contractul a fost semnat în septembrie anul trecut.

 

Eugen Carpov: Da, contractul a fost semnat atunci și pentru perioada respectivă a fost unul avantajos, contractul și pe parcursul perioadei care a urmat din septembrie a demonstrat că prețurile plătite de Moldovagaz în baza acestui contract de fiecare dată au fost mai mici decât prețurile pe piața spot sau pe bursele internaționale. Dacă Republica Moldova, în lipsa acestui contract, ar fi căutat resurse pe piața europeană, eu am siguranța că prețurile nu erau mai mici decât cele pe care le stipulează actualul contract. Problemele, de fapt, foarte mari sunt legate și de transportarea gazului. Deci, nu este vorba doar să găsești un furnizor, este o problemă și cu asigurarea capacității de transportare.

 

Vocea Basarabiei: Deci, logistica ridică prețul?

 

Eugen Carpov: Logistica transportării, da. Uitați-vă, Guvernul Republicii Moldova are suficiente contacte, negocieri, discuții, spre exemplu, cu un partener care posedă gaze naturale din producție proprie – Azerbaidjanul. Și Azerbaidjanul este deschis și disponibil să asigure anumite cantități de gaze naturale pentru Republica Moldova, dar problema ține de logistica transportării. Există anumite conducte, aceste conducte au capacități limitate și aceste capacități se rezervă de către jucătorii din piață din timp, în avans. Adică, dacă tu intenționezi că procuri o cantitate de gaz din Azerbaidjan, tu trebuie să vezi cum transporți această cantitate, de exemplu, spre Turcia, din Turcia spre Bulgaria, din Bulgaria spre România ș.a.m.d. și să vezi dacă în conducta respectivă există volum liber, unde poate să intre capacitatea negociată de tine.

 

Vocea Basarabiei: Bine, dar am fost anunțați deja că există un contract între Republica Moldova și Bulgaria?

 

Eugen Carpov: Ieri am fost martorii vizitei președintelui bulgar și un aspect important a fost semnarea de către Energocom cu compania de transport din Bulgaria a unui acord-cadru de cooperare. Foarte bun acord, el deschide calea, el stabilește mecanismele, procedurile, pentru ca atunci când avem nevoie de transportarea unei cantități de gaze să știm cum să procedăm, ce trebuie să facem în raport cu partenerul din Bulgaria, să solicităm aceste cantități, să le rezervăm, să avem o formulă de preț și să putem să avansăm pe calea aceasta.

 

Vocea Basarabiei: Dar să revenim la acest contract pe care Moldovagaz îl are cu Gazprom-ul și când se zice că partea moldovenească nu a fost de acord cu poziția Gazprom-ului și a insistat pe prețuri preferențiale. Acest lucru dvs. ați lăsat să se înțeleagă că ar fi fost avantajos la acel moment când se semna contractul, el rămâne în beneficiul statului și cetățenilor și azi, ținând cont de aceste prețuri preferențiale?

 

Eugen Carpov: Președintele Putin a spus că partea moldovenească a solicitat prețuri preferențiale în raport cu poziția dlui Miller, care opta pentru prețuri de piață.

 

Vocea Basarabiei: Da.

 

Eugen Carpov: Și noi am discutat ce înseamnă prețuri de piață. Prețurile de piață în anumite perioade ale anului curent au ajuns până la peste 3.000 de dolari pentru mia de metri cubi și noi am plătit maxim puțin peste 1.800. Deci, de fiecare dată prețul nostru, în baza formulei, a fost mai mic decât prețul de piață. Acesta este un element care demonstrează că acest acord a fost și rămâne unul favorabil pentru Republica Moldova atâta timp cât el se execută. Aici noi putem să trecem la următoarea dvs. întrebare: e bine dacă acest acord ar fi fost executat în totalitate, așa cum prevăd clauzele acestui acord de către Federația Rusă? Dar astăzi noi ne-am confruntat cu o următoare provocare, aș spune, pentru că fără nicio explicație Federația Rusă a anunțat că limitează volumele contractate în baza acestui acord.

 

Vocea Basarabiei: Dar unilateral poate să ia această decizie a livrărilor către Republica Moldova?

 

Eugen Carpov: Nu poate să ia, pentru că contractul trebuie respectat în totalitatea prevederilor pe care le conține și noi am fost martorii unor, nu știu cum să spun diplomatic noțiunea de șmecherii, pentru că atunci când Federația Rusă a anunțat că reduce volumele transportate către Republica Moldova argumentul a fost că Ucraina nu ar permite transportul în tranzit prin conductele ucrainene mai mult decât valoarea de bază, care reprezintă 5,7 milioane de metri cubi pe zi, reflectate în acest acord.

 

Vocea Basarabiei: Și Kievul a reacționat imediat și a spus că nu este adevărat.

 

Eugen Carpov: Kievul imediat a dezmințit aceste informații și a spus că el este absolut deschis să transporte atâta gaz cât are nevoie Republica Moldova. Mai mult decât atât, într-o relație comercială eu sunt convins că Ucraina este interesată să transporte cât mai mult gaz prin conducta transbalcanică. De ce? Pentru că pentru transportul a 1.000 de metri cubi per kilometru există un tarif, care se plătește. Ucraina oricum este nevoită să întrețină această conductă, să o deservească, să realizeze reparații capitale, să aloce resurse umane și tehnico-materiale pentru ca să întrețină conducta. Deci, cum ar putea Ucraina să fie împotriva utilizării contra cost a acestei conducte? Este un non-argument din partea Federației Ruse pe care l-a utilizat, aș spune, foarte nepotrivit. 

 

Vocea Basarabiei: Deci, de la 1 octombrie Gazprom a redus livrările de gaze către Republica Moldova cu 30 la sută, acest fapt a condus la micșorarea de la 70 până la 27 la sută a pachetului de energie electrică achiziționată de la centrala de la Cuciurgan (MGRES)?

 

Eugen Carpov: Da. Din păcate, independența noastră energetică este periclitată și de faptul legăturii directe dintre livrările de gaze naturale cu furnizarea energiei electrice. Spre regret, centrala de la Cuciurgan are capacități tehnice să producă și să livreze energie electrică, dar o face preponderent pe gazele naturale care, iarăși, vin din Federația Rusă. Deci, dacă Federația Rusă dorește să limiteze cumva capacitatea noastră energetică, este suficient să întrerupă parțial sau total livrarea de gaze și atunci asta periclitează foarte mult și procesul de aprovizionare cu energie electrică. Astfel, independența noastră energetică este pusă sub mare lovitură și asta ne face, după depășirea acestei crize de moment prin care trecem zilele curente, să ne gândim foarte-foarte serios la ce facem noi mai departe, pentru că cred că așa cum s-a menținut statu-quoul acesta al nostru în relația cu Federația Rusă nu mai poate să existe.

 

Vocea Basarabiei: Dle Carpov, dar nu e un joc politic sau și aici un element de șantaj, când se vorbește că centrala de la Cuciurgan nu mai este capabilă să livreze cantitățile pe care le livra până nu demult pentru malul drept al Nistrului? De ce vă pun această întrebare? Pentru că în altă ordine de idei am înțeles că acolo sunt stocuri de cărbune, care ar putea să continue să asigure buna funcționalitate a acestei centrale. Iarăși întreb, câtă politică și cât comerț e în tot ceea ce se întâmplă?

 

Eugen Carpov: Da, este și politică, și comerț. Pe de o parte, analizând strict tehnic datele problemei, noi vedem că în realitate volumele de gaz nu sunt suficiente pentru producerea energiei electrice în regimul în care asta era posibil dacă aveam gaz. Pe de altă parte, cunoaștem că există mici rezerve de cărbune și poate păcură în Tiraspol, dar ele nu sunt în cantități strategice care ar rezolva problema.

 

Vocea Basarabiei: Bine, experții, cei care cunosc situația spuneau că pe o lună de zile ar avea.

 

Eugen Carpov: Poate că pe o lună sau o lună și ceva aceste resurse ar fi suficiente. Evident că structurile nerecunoscute din regiunea transnistreană joacă pe două fronturi, aici nu putem să avem dubii, în special eu, care am fost negociator în procesul de negocieri pentru reintegrarea țării, știu că Tiraspolul joacă dublu: pe de o parte, are un mesaj pentru Chișinău și, pe de altă parte, execută în mare parte instrucțiunile care vin de la Moscova.

 

Vocea Basarabiei: Eu aș spune chiar mai mult: pe de o parte, Tiraspolul, vânzând această energie electrică malului drept, el își asigura o parte din buna funcționalitate a situației de acolo, din stânga Nistrului. Iar acum ce vrea să demonstreze?

 

Eugen Carpov: Nu vrea, deseori este o unealtă împotriva Chișinăului. Tiraspolul de foarte multe ori a fost în poziția în care, chiar dacă nu vrea, era impus să acționeze în detrimentul intereselor proprii, dar astfel ca să aducă anumite prejudicii Republicii Moldova. Și cred că astăzi este exact cazul respectiv. Aveți perfectă dreptate că atâta timp cât Cuciurganul produce suficientă energie electrică și o vinde Chișinăului, Chișinăul achită pentru această energie electrică. Deci, din producția de energie electrică bugetul local al regiunii nerecunoscute valora vreo 40 la sută, din câte cunosc. Evident că acum aceste lipsuri de intrări de resurse financiare vor afecta starea economico-socială din regiune și liderii de acolo înțeleg că astfel vor avea de suferit, dar, probabil, presiunea din altă parte este atât de mare...

 

Vocea Basarabiei: Din altă parte e Moscova, e clar?

 

Eugen Carpov: E Moscova, evident, despre ea am discutat. Presiunea este atât de mare, încât ei nu pot să opună nicio rezistență.

 

Vocea Basarabiei: Și acum șeful de la Moldovagaz, Vadim Ceban, admite 3 scenarii pentru luna noiembrie: primul – când gazul este sistat în totalitate; a doua variantă ar fi să fie același volum de gaze ca și în luna octombrie – 5,7 milioane de metri cubi pe zi și al treilea scenariu ar fi să existe acoperire integrală de gaze naturale. Iată, din aceste 3 scenarii care vă pare cel mai plauzibil?

 

Eugen Carpov: Da, dl Ceban într-o propoziție a menționat tot viitorul Republicii Moldova în domeniul gazelor.

 

Vocea Basarabiei: Situației energetice, da.

 

Eugen Carpov: Evident că sunt aceste 3 scenarii, altele nu pot fi. Astăzi suntem pe cel de-al doilea scenariu care înseamnă 5,7 milioane metri cubi pe zi. Eu personal nu văd schimbări în comportamentul Federației Ruse, care să mă facă să fiu optimist că vom reveni la normalitate, nu văd semne care să demonstreze asta. Deci, sau Rusia va menține cele 5,7 milioane metri cubi pe zi, sau eu nu exclud, cum și alți colegi din alte instituții guvernamentale, că Moldova s-ar putea trezi că nu avem gaze naturale.

 

Vocea Basarabiei: Bine, dar această nedumerire a lui Vladimir Putin, spunând că nu este clar de ce nu e lumină în Chișinău sau s-a stins lumina și, pe de altă parte, această posibilitate ca Gazprom-ul pur și simplu să închidă robinetul pentru Republica Moldova, nu se contrazice situația?

 

Eugen Carpov: Se contrazice. Păi, politica Federației Ruse a fost suficient de cinică pe toată perioada după anii ‘90, când s-a destrămat Uniunea Sovietică. Deci, interesele imperiale din Federația Rusă prevalează și dreptul internațional, și angajamentelor contractuale, și logicii unei conlucrări normale cu partenerii și atunci este foarte greu de interpretat declarațiile lui Putin, căutând un adevăr sau o explicație ce a avut dânsul în vedere. Da, mesajul de ieri părea, pe de o parte, unul binevoitor față de Republica Moldova, că el a fost cel care a oferit prețuri mai mici, l-a convins pe Miller, pe de altă parte, dânsul nu s-a referit la faptul că întrebarea a fost de ce nu arde lumina și dânsul a ocolit elementul că lumina nu arde din cauza volumelor mici și nerespectării de către Federația Rusă a contractului.

 

Vocea Basarabiei: Și întrebarea e – cine are încredere în aceste declarații pe care le face liderul de la Kremlin din moment ce 8 luni de zile, totuși, Rusia poartă război împotriva Ucrainei și de atâtea ori s-a contrazis?

 

Eugen Carpov: Exact. Liderul de la Kremlin face mai mult declarații pentru piața lor internă, pentru populația din Federația Rusă, atâta timp cât încearcă să-i ideologizeze, să folosească propaganda și spălarea pe creier, astfel ca să genereze o unitate în societate, o așa-zisă „unitate” în societatea din Federația Rusă pentru scopurile pe care încearcă să le promoveze președintele Putin. Spre regret, este o dramă a poporului rus prin care trece nu prima dată și e foarte greu de proiectat unde se va opri această dramă și care vor fi consecințele pentru societatea rusă.

 

Vocea Basarabiei: Dle Carpov, dar să revenim la tarif. Iată pentru luna octombrie e clar, aproape 30 de lei se va achita pentru un metru cub, dar ce se va întâmpla în noiembrie, în decembrie, în ianuarie, în februarie?

 

Eugen Carpov: Haideți să vă spun foarte la general, dar să fie clar pentru ascultătorii și telespectatorii noștri. Tariful se bazează, atât pentru energie electrică, cât și pentru gazele naturale, dacă m-ați întrebat de gaze, el se bazează pe câteva componente, prima componentă și cea mai importantă este prețul de achiziție. Deci, prețul de achiziție se pune ca o bază pentru tariful ulterior, după care vin costurile de bază. Costurile de bază înseamnă toate cheltuielile pe care le are furnizorul, distribuitorul și structurile care sunt implicate pentru a aduce produsul de la producător până la consumator. Trei: tariful este influențat și de volume, cu cât volumul de achiziție este mai mare, cu atât respectiv...

 

Vocea Basarabiei: Crește?

 

Eugen Carpov: Da, costurile sunt aceleași de activitate și tariful va fi mai mic. Și ultima este, având în vedere că și gazul, și energia electrică sunt de import, valorează și cursul de schimb, pentru că procurările se fac în valută națională, tarifele se calculează în lei moldovenești și, corespunzător, cursul de schimb atâta timp cât valuta devine mai scumpă – tariful crește.

 

Vocea Basarabiei: Am reținut că și Apă-Canal va cere ridicarea tarifelor.

 

Eugen Carpov: Da, Apă-Canal cere de mai mult timp ridicarea tarifelor, dar aici este o situație când Apă-Canal trișează, asta pot să o spun cu toată încrederea, pentru că este un proces mai lung. Am vorbit despre devierile negative pe care le au unele întreprinderi, păi, uitați-vă că la Apă-Canal există devieri pozitive. Deci, în activitatea dânșilor, probabil managementul economic-financiar a fost în așa fel făcut că s-au acumulat devieri pozitive, dar banii propriu-ziși au fost cheltuiți pentru diverse proiecte. Acum întreprinderea este, de fapt, în anumite deficiențe de a acoperi cheltuielile...

 

Vocea Basarabiei: Imposibilitate sau încă nu s-a ajuns la imposibilitate de a...

 

Eugen Carpov: Acum, ei declară stare dificilă, dar, din punctul nostru de vedere, noi lucrăm, de fapt, nu cu emoții, dar cu cifre, cu calcule. Toate calculele pe care dânșii le-au prezentat ultima oară, le-au prezentat în vederea argumentării majorării tarifului pentru apă pentru chișinăuieni, fiind revizuite de către specialiștii ANRE, și vreau să vă spun că avem o echipă de specialiști foarte buni, care nu fac nimic altceva, nu fac politică, nu fac emoții, ei sunt cu cifrele și cu metodologiile care reglementează procesul respectiv. După calculele ANRE, tariful la Apă-Canal trebuia micșorat. Și când am prezentat informația către Apă-Canal, dânșii au acceptat argumentele și au retras cererea de majorare, ca acum să vină și public să spună cumva că ANRE este cel care blochează buna funcționare a întreprinderii. Noi o să avem o luare de atitudine în aspectul acesta, astfel ca să punem lucrurile la punct și Apă-Canal să funcționeze în baza unor parametri economici corecți și a legislației.

 

Vocea Basarabiei: Mulțumim foarte mult pentru aceste explicații care sunt de un real folos pentru cetățeni. Sper că am reușit să le lămurim exact așa cum se prezintă situația ca să fie pregătiți și ei, ca să știe, mai ales acum, că e nevoie de solidaritate în rândul cetățenilor, dar și de făcut aceste economii. Unii spun că sunt banale aceste îndemnuri că trebuie de făcut economie...

 

Eugen Carpov: Dna Valentina, cu asta vreau să finalizez, să vin și eu cu un îndemn atât pentru consumatorii finali, adică cetățenii din Republica Moldova, cât și pentru agenții economici: să demonstrăm solidaritate, înțelepciune, să economisim resursele energetice, atât energia electrică, cât și gazele naturale. Asta va avea ca beneficiu două lucruri: pe de o parte, nu vom procura mai multă energie electrică sau gaze la prețuri mai mari și doi: economisind, vom micșora factura fiecăruia dintre noi, fiindcă în situația când prețurile sunt mari și facturile cresc. Deci, haideți să fim înțelegători în situația actuală și s-o depășim împreună, fără deconectări, fără consecințe mult mai grave comparativ cu ziua de astăzi a procesului respectiv.

 

Vocea Basarabiei: Deci, calmul e la ordinea zilei, că trebuie, avem nevoie să menținem acest spirit de calm și să nu fie făcută risipă?

 

Eugen Carpov: Guvernul controlează situația, partenerii internaționali sunt alături de noi și noi cu siguranță o să depășim această perioadă dificilă.

 

Vocea Basarabiei: Vă mulțumim foarte mult pentru aceste explicații și prezență la Vocea Basarabiei, vocea care ne unește! Vă mai așteptăm și cu alte ocazii.

 

Eugen Carpov: Vă mulțumesc!