Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

Un nou atelier de lucru privind echilibrarea transfrontalieră dintre sistemele electroenergetice ale Republicii Moldova și Ucrainei

27 noiembrie 2019 • Vizualizari: 851

Un nou atelier de lucru privind echilibrarea transfrontalieră dintre sistemele electroenergetice ale Republicii Moldova și Ucrainei

La 27 noiembrie curent, reprezentanții ANRE au participat la Viena la un nou atelier de lucru privind echilibrarea transfrontalieră dintre sistemele electroenergetice ale Republicii Moldova și Ucrainei. La discuții au participat reprezentanții autorităților de reglementare, ai operatorilor sistemelor de transport din ambele țări, reprezentanții Secretariatului Comunității Energetice, ai proiectului EU4Energy și experții internaționali.

Experții internaționali din cadrul proiectului au acordat asistență operatorilor sistemelor de transport din Republica Moldova și Ucraina la întocmirea acordului de cooperare, în cadrul proiectului EU4Energy, au prezentat propunerile privind problemele identificate pentru a fi posibil de utilizat practicile aplicate de operatorii sistemelor de transport din cadrul ENTSO-E.

În cadrul atelierului au fost discutate și condițiile în care va fi posibil de aplicat acordul de cooperare și modalitatea de compensare a fluxurilor de energie electrică dintre Republica Moldova și Ucraina. Cel mai important element al tranzacției sunt aspectele comerciale ale acesteia, iar pentru aceasta este necesar să fie aprobat cadrul normativ de reglementare prin care părțile responsabile pentru echilibrare să-și asume responsabilitatea pentru dezechilibrele provocate.

În finalul atelierului, cei prezenți au menționat necesitatea continuării discuțiilor dintre operatorii sistemelor de transport din Republica Moldova și Ucraina, continuarea lucrului ce ține de elaborarea cadrului normativ de reglementare privind mecanismele de echilibrare, inclusiv a proiectului Regulilor pieței energiei electrice.

 

Menționăm că, acest eveniment face parte din seria atelierelor de lucru ce țin de elaborarea acordului de cooperare între operatorii de sistem din cele două țări în domeniul schimbului energiei electrice pentru echilibrarea transfrontalieră, lansate la Odessa în iulie 2019.