Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

S-a încheiat proiectul privind consolidarea capacităților participanților la piața  energiei electrice din Republica Moldova

4 mai 2020 • Vizualizari: 1257

S-a încheiat proiectul privind consolidarea capacităților participanților la piața  energiei electrice din Republica Moldova

 

În luna aprilie curent, s-a încheiat asistența tehnică a Secretariatului Comunității Energetice pentru consolidarea capacităților participanților la piața energiei electrice din Republica Moldova. Suportul a fost oferit în cadrul proiectului de asistență „Inițiativa EU4Energy” din Uniunea Europeană.

 

Cu această ocazie, dl Janez KOPAC, directorul Secretariatului Comunității Energetice a adresat o scrisoare de mulțumire Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în care își exprimă gratitudinea pentru implicarea specialiștilor din sectorul electroenergetic din RM, dar și aportul adus de conducerea și angajații ANRE pentru realizarea scopurilor propuse în cadrul acestui proiect amplu. De asemenea, oficialul a informat că datorită acestei conlucrări a fost finalizată elaborarea unui proiect de document detaliat, care va ajuta participanții la piață să înțeleagă mai bine noul concept, funcțiile participanților pieței și modul de implementare.

 

”Sper că veți găsi această asistență tehnică benefică reformei energetice realizată în Republica Moldova, în conformitate cu angajamentele asumate prin Tratatul Comunității Energetice și Acordul de asociere UE-Moldova” se menționează în mesaj.

 

În mesajul de răspuns adresat dlui Janez KOPAC, dl Veaceslav UNTILĂ, Director General ANRE, a reiterat importanța cooperării cu partenerii europeni și atașamentul față de aplicarea celor mai bune practici internaționale în funcționarea pieței energetice a Republicii Moldova.

 

ANRE informează că, în cadrul celor cinci ateliere de lucru, care au avut loc în perioada octombrie 2019 - martie 2020, au fost abordate problematici distincte ale piețelor organizate de energie electrică, cu prezentarea experiențelor altor țări și soluțiile identificate de ele la potențialele probleme cu care pot să se confrunte și participanții pieței energiei electrice din Republica Moldova.