Un nou proiect în cadrul parteneriatului dintre ANRE și Secretariatului Comunității Energetice

9 August 2017

Recent, în cadrul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) s-a desfășurat prima ședință de lucru din cadrul proiectului de asistență tehnică pentru elaborarea unei noi Metodologii de calculare a tarifelor reglementate pentru serviciul de transport al gazelor naturale care prevede stabilirea de tarife de tip intrare şi ieşire, conform cerințelor din noua Lege a gazelor naturale, Nr.108/2016. Proiectul este finanțat de Secretariatul Comunității Energetice.

La eveniment au participat directorul ANRE, Octavian Lungu, experții Secretariatului Comunității Energetice Branislava Marsenic Maksimovic  și Adam Bologh, reprezentanți ai Ministerului Economiei și experți din cadrul Agenției.

În cadrul ședinței au fost stabilite principiile, obiectivele și termenele de realizare a etapelor proiectului..

Astfel, după intrarea în vigoare a noii metodologii tarifare, va fi posibilă aprobarea de către ANRE a tarifelor pentru toate punctele de intrare și de ieșire din sistemul de transport al gazelor naturale, conform cerințelor Directivei europene  2009/73/CE.       

 Menționăm că elaborarea proiectului Metodologiei de calculare şi aplicare a tarifelor reglementate pentru serviciul de transport al gazelor naturale este prevăzută de Planul de acțiuni privind Reformarea Sectorului Energetic, parte a Contractului de împrumut pentru finanțarea construcției gazoductului Ungheni-Chișinău de către partenerii de dezvoltare BERD și BEI.