Noi cerințe privind transparența informațională care garantează accesul la rețeaua de transport de gaze naturale

12 Octombrie 2018

În perioada 9 și 11 octombrie curent, în cadrul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au avut loc o serie de ședințe cu genericul ”Cerințele privind transparența informațională care garantează accesul la rețeaua de transport de gaze naturale conform prevederilor acquis-ului Comunitar”. În cadrul atelierelor de lucru au participat specialiștii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și reprezentanții companiilor de transport al gazelor naturale.
Scopul evenimentului a fost de a familiariza participanții cu cerințele și obligațiile ce derivă din legislația comunitară la capitolul Transparență informațională și identificarea modelele care ar putea fi folosite de operatorii sistemului de transport în vederea informării utilizatorilor de rețea.
În cadrul atelierelor participanții au făcut cunoștință cu cele mai bune practici la nivel comunitar, schimb de idei, și totodată au identificat acțiunile care urmează a fi întreprinse pentru a alinia cadrul normativ național cu cerințele UE.
Reamintim că, potrivit angajamentelor asumate în cadrul Tratatului de Constituire a Comunității Energetice, operatorii sistemelor de transport al gazelor naturale care operează pe teritoriul țării urmează să asigure publicarea și accesul la informații tehnice tuturor utilizatorilor de rețea, inclusiv și celor din afara hotarelor țării.
Menționăm că, evenimentul în cauză s-a desfășurat în cadrul Proiectului de asistență tehnică acordat de Asociația Națională a Comisiilor de Reglementare a Utilităților Publice din SUA şi finanțat de către Agenția SUA pentru dezvoltare internațională.