Moldovagaz a intentat un nou proces de judecată împotriva ANRE

20 Decembrie 2011

Pe data de 21 decembrie 2011, ora 09:45, la Judecătoria Râşcani este programată să aibă loc o şedinţă de judecată în cadrul căreia Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) este chemată în calitate de parte interesată într-un nou dosar intentat de SA „Moldovagaz”.
De această dată, furnizorul de gaze insistă să obţină, prin intermediul instanţei de judecată, o licenţă pentru furnizarea gazelor naturale la tarife nereglementate.  
SA „Moldovagaz” a cerut ANRE încă la începutul acestui an eliberarea licenţei pentru furnizarea gazelor naturale la tarife nereglementate. Solicitarea a fost însă respinsă de regulator pe motiv că vine în contradicţie cu reglementările în vigoare  care nu admit ca furnizorul de gaze naturale la tarife reglementate să poată desfăşura şi o activitate de furnizare a gazelor naturale la tarife nereglementate.
ANRE precizează că SA „Moldovagaz” nu are dreptul să ceară o licenţă pentru furnizarea gazelor naturale la tarife nereglementate pe motiv că activează pe o piaţă necompetitivă. În cazul în care SA „Moldovagaz”, singurul importator de gaze naturale din Republica Moldova, îşi va desfăşura activitatea la tarife nereglementate, preţul la care întreprinderea în cauză va revinde gazele naturale celorlalţi furnizori, inclusiv întreprinderilor sale, nu va putea fi reglementat de ANRE, fapt care va duce la majorarea costurilor ce urmează a fi incluse în tarif.
De notat că, din mai 2011, la Curtea de Apel se află pe rol un litigiu similar între ANRE şi SA „Moldovagaz”.
Serviciul de presă al ANRE

20 decembrie 2011