Misiunea Fondului Monetar Internaţional în vizită la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică

21 Februarie 2017

La 20 februarie curent, Sergiu Ciobanu, directorul Agenţiei Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova (ANRE) a avut o întrevedere  cu echipa misiunii  Fondului Monetar Internaţional (FMI).

În cadrul întâlnirii, cei prezenţi au discutat despre Metodologia de calculare, aprobare şi ajustare a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice şi a tarifelor reglementate de furnizare a energiei electrice, dar, şi Metodologiei de calculare și aplicare a tarifelor reglementate la gazele naturale.

„La moment, împreună cu colegii din cadrul ANRE avem un plan de acţiuni pentru 24 de luni, astfel, toate documentele elaborate sunt discutate în şedinţe publice, iar cei cointeresaţi sunt bineveniţi să înaintate propuneri şi obiecţii. Pentru noi este foarte important transparența în procesul decizional”, a spus Sergiu Ciobanu, director ANRE.

La rândul său, şeful misiunii FMI, Ben Kelmanson, a menţionat că „voi, cei care reprezentaţi ANRE-ul, aveţi o misiune importantă pentru bunăstarea cetăţenilor Republici Moldova.  Ştim cât de vulnerabile sunt domeniile pe care le gestionaţi, dar, ţara şi-a asumat nişte angajamente faţă de partenerii internaţionali, de aceea, este foarte important ca împreună să ducem aceste obiective până la capăt.”

De asemenea, directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, a dat asigurări că „deciziile ANRE sunt în strictă concordanţă cu legislația și cadrului normativ în vigoare, care statuează că Agenția este o autoritate de reglementare independentă, ce nu se subordonează unei alte autorități publice sau private.”

Menţionăm că din cadrul echipei FMI fac parte şeful misiunii FMI, Ben Kelmanson, dna Koralai Kirbaeva şi dna Armine Khachatryan, reprezentant Permanent al FMI în Republica Moldova.