Mai multe companii petroliere au anunţat ANRE despre o nouă ieftinire a carburanților comercializați la stațiile PECO

27 Ianuarie 2016

Mai multe companii petroliere, cinci dintre care sunt importatoare de carburanţi, au notificat  Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) despre o nouă micșorare a preţurilor de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat. Benzina și motorina se ieftinesc în mediu cu 50 bani per litru, iar gazul lichefiat - cu 35 - 40 bani per litru. O parte din companii au ieftinit produsele petroliere ieri și astăzi, iar altă parte – vor face acest lucru în următoarele zile.

După ieftinire, prețul mediu de comercializare a benzinei cu cifra octanică A- 95 a scăzut până la 16,27 lei per litru, prețul motorinei – la 13,73 lei per litru, iar prețul gazului lichefiat - până la 9 lei per litru.

Ultima dată preţurile cu amănuntul la motorină au fost micșorate la finele săptămânii trecute – în medie cu 55 bani per litru, iar preţurile la benzină și gazul lichefiat - la începutul lunii ianuarie 2016 – cu 17 bani per litru și, respectiv, cu 15 bani per litru.

Calculele prezentate ANRE de către companiile petroliere arată că ieftinirea benzinei, motorinei și gazului lichefiat comercializate la stațiile PECO este determinată de diminuarea cotațiilor Platts și a prețurilor de import a acestor tipuri de carburanți.

În prezent, comercializarea cu amănuntul a benzinei și motorinei se efectuează de către 84 de agenţi economici – titulari de licență prin intermediul a 624 stații de alimentare, iar comercializarea gazului lichefiat - de către 69 agenți economici prin intermediul a 469 stații de alimentare.

 

Serviciul de presă al ANRE

27 ianuarie 2016

tel. 022 251 306, 079422244