Dezbaterile publice pe marginea solicitării de aprobare a noilor tarife la resursele energetice continuă

25 Martie 2015

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a organizat marți, 24 martie, o şedinţă de dezbateri publice la care responsabili din cadrul S.A. “Moldovagaz” au prezentat solicitarea de aprobare a tarifelor reglementate de furnizare, transport și distribuție a gazelor naturale,  pe care compania respectivă a depus-o recent la ANRE.

Conform reprezentanţilor S.A. “Moldovagaz”, tarifului mediu de livrare a gazelor naturale trebuie să fie majorat cu 48 la sută: de la nivelul actual de 5666 lei pentru o mie metri cubi de gaze naturale la 8386 lei pentru aceeaşi cantitate de gaze. S.A. “Moldovagaz” şi-a motivat solicitarea prin deprecierea semnificativă a leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA şi creşterea preţului mediu anual de achiziţie a gazelor naturale calculat în lei moldoveneşti, micşorarea volumelor de gaze naturale furnizate şi creşterea consumurilor şi cheltuielilor operaţionale ale întreprinderilor de gaze.

În partea doua a şedinţei, responsabilii din cadrul S.A. “Moldovagaz” au răspuns la  multiple întrebări formulate de reprezentanții societății civile, asociațiilor de protecție a consumatorilor, mass – media şi de experţi în domeniul energetic, prezenţi la întâlnirea de la ANRE.

Moderatorul şedinţei , Alexandru Mija , şef adjunct al departamentului tarife şi analize economice din cadrul ANRE, a informat asistenţa  că ANRE va examina cu minuţiozitate toate argumentele şi calculele prezentate de S.A. “Moldovagaz”, după care va continua  dezbaterile pe marginea solicitării companiei respective  în şedinţe publice ale Consiliului de Administraţie.  Anterior, ANRE a dat asigurări că nu va admite majorarea nejustificată a tarifelor la gazele naturale şi va face tot ce depinde de ea pentru a asigura funcţionalitatea întreprinderilor energetice în baza unor costuri strict necesare şi a proteja, totodată, drepturile şi interesele legitime ale consumatorilor.

Tarifele reglementate de furnizare a gazelor naturale pentru toate categoriile de consumatori au fost actualizate ultima dată de către ANRE în septembrie, 2011.

 

Serviciul de presă al ANRE

25 martie 2015