Continuă lucrul privind elaborarea Regulilor pieței energiei electrice

26 Iulie 2018

La Chișinău a avut loc o nouă ședință de lucru la subiectul elaborării proiectului Regulilor pieței energiei electrice din Republica Moldova. Evenimentul a fost deschis de către dl Tudor Copaci, directorul general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și dl Janez Kopac, directorul Secretariatului Comunității Energetice.

Cei doi oficiali au reiterat angajamentele pe care le are Republica Moldova  în elaborarea și punerea în practică a acestui proiect și suportul acordat de către Secretariatul Comunității Energetice la elaborarea proiectului. Astfel, directorul general al ANRE a menționat că „pentru noi, modernizarea sectorului energetic este foarte important, practicele internaționale, dar și susținerea partenerilor europeni sunt adevărați piloni pentru reanimarea pieței energetice din Republica Moldova”.

În acest context, și dl Janez Kopac a declarat că „Moldova are nevoie de reguli clare, transparente și în conformitate deplină cu standardele europene, dar cel mai important este că calea de a atinge această performanță este una tot mai scurtă. Iar în acest proces, apare rolul primordial al ANRE, care are o sarcină dificilă, dar totodată una foarte importantă să elaboreze reguli sigure în acest domeniu”.

Menționăm că, în cadrul evenimentului au fost examinate aspectele ce țin de contractarea și prestarea serviciilor de sistem,  a energiei electrice de echilibrare și a rolului, atribuțiilor și responsabilităților participanților pieței energiei electrice la realizarea desfășurarea acestor activități, în special a operatorului sistemului de transport,  a părților responsabile pentru echilibrare și a prestatorilor de servicii de sistem.

La ședința de lucru au participant reprezentanții Secretariatului Comunității Energetice, ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, Delegației Uniunii Europene în Moldova, reprezentanții furnizorilor de energie electrică, ai operatorilor de sistem, personalul ANRE și alte părți interesate.

Menționăm că evenimentul a avut loc în cadrul proiectului EU4Energy.

Imagini de la eveniment găsiți aici.