Concumul de gaze naturale a crescut cu 2,4%

2 Septembrie 2008

În primul semestru al anului curent, consumul de gaze naturale în R. Moldova (fără regiunea transnistreană) a înregistrat, faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, o creştere de 2,4% şi a însumat circa 637,5 mil. m3 . Importurile de gaze, efectuate de la SA „Gazprom” din Federaţia Rusă, s-au majorat cu circa 3,1% şi au alcătuit 690,2 mil. m3, arată un raport al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind evoluţiile pe acest segment de piaţă.
 
Potrivit documentului, cea mai înaltă creştere a consumului – de 12,3% - a fost înregistrată de consumatorii casnici. În perioada de referinţă, consumul acestora s-a majorat cu 20 mil. m3 de gaze şi a ajuns la 183,5 mil. m3 . Consumul instituţiilor bugetare a sporit cu 24,1% şi a alcătuit 26,5 mil. m3 . ANRE explică această creştere prin sporirea numărului de consumatori, evoluţie determinată, în principal, de implementarea Programului naţional de gazificare a R. Moldova.
 
În aceeaşi perioadă, întreprinderile din sectorul energetic au consumat 284,6 mil. m3 de gaze sau cu 14,5 mil. m3 (5,4 %) mai mult decât în primul semestru al anului 2007. Consumul altor agenţi economici a constituit circa 142,9 mil. m3 , sau cu 14,8 % mai puţin decât în perioada corespunzătoare a anului trecut. În structura consumului, a continuat să prevaleze întreprinderile din sectorul energetic cu o cotă de 44,6%. Cota altor agenţi economici a fost de 22,4%, cea a consumatorilor casnici - de 28,9%, iar cota instituţiilor bugetare - de 4,2%.
 
Potrivit raportului prezentat ANRE de către SA „Moldovagaz”, întreprinderea dată a achitat integral valoarea gazelor naturale procurate în primul semestru de la SA „Gazprom”. Toţi consumatorii, inclusiv întreprinderile din sectorul energetic, şi-au onorat plăţile pentru consumul de gaze.
 
                                                                                                                                                                              Serviciul de presă al ANRE
                                                                                                            2 septembrie 2008