ANRE va beneficia de un nou proiect în domeniul energiei electrice

12 Iulie 2017

Astăzi, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a găzduit prima ședință de lucru a Proiectului de asistență tehnică privind reformarea pieţei energiei electrice din Republica Moldova, finanțat de Comisia Europeană și implementat cu ajutorul Secretariatul Comunității Energetice, în cadrul Programului EU4 Energy.

Scopul proiectului constă în acordarea asistenței tehnice la elaborarea unui nou concept privind structura pieţei energiei electrice din ţară, în conformitate cu principiile stabilite în Legea cu privire la energia electrică, nr. 107/27.05.2016, prin care au fost transpuse cerinţele Directivelor şi Regulamentelor Uniunii Europene din cadrul celui de-al III-a Pachet Energetic.

Ulterior, cu suportul Secretariatul Comunității Energetice, oferit în cadrul Programului EU4 Energy va fi elaborat proiectul unei noi versiuni a Regulilor pieţei energiei electrice, prin care se va reglementa structura şi mecanismele de organizare şi funcţionare a pieţei de energie electrică, raporturile dintre participanţii pieţei, procedurile şi metodele de evidenţă a tranzacţiilor pe piaţa de energie electrică,  mecanismul de echilibrare etc.

La ședință au fost prezenți conducerea ANRE, reprezentanții Secretariatului Comunității Energetice, compania de consultanță, reprezentanţi ai operatorilor de sistem din sectorul electroenergetic şi alţi participanţi ai pieţei. Cei prezenți au fost cointeresați de subiect, stabilind o înțelegere comună a obiectivelor proiectului și a domeniului de aplicare.

Menţionăm că elaborarea şi aprobarea noii versiuni a Regulilor pieţei energiei electrice va asigura implementarea Legii cu privire la energia electrică şi va contribui esenţial la dezvoltarea pieţelor concurenţiale de energie electrică în Republica Moldova.

 

GALERIE FOTO

Serviciul de Presă ANRE