ANRE a respins cererea de majorare a prețului la producerea energiei electrice înaintată de S. A. „Termoelectrica”

20 Decembrie 2016

Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a respins, printr-o hotărâre aprobată în şedinţa sa publică din 20 decembrie, cererea S.A. „Termoelectrica” privind majorarea prețului la producerea energiei electrice de către această întreprindere. Consiliul consideră că tariful în vigoare acoperă integral costurile necesare pentru producerea energiei electrice de către S.A. „Termoelectrica”.

În plus, drept motiv de respingere a cererii sunt invocate existența unor divergente substanțiale privind valoarea activelor și calculul amortizării și rentabilității acestora în scopuri tarifare, precum și necesitatea concretizării devierilor tarifare acumulate în perioada anterioară.

În cererea sa S. A. „Termoelectrica” a solicitat aprobarea prețului la producerea energiei electrice în mărime de 179,51 bani/kWh. Valoarea medie ponderată a tarifelor pentru energia electrică produsă de S. A. ”CET-1” (166,14 bani/kWh) și S. A. ”CET-2” (158,63 bani/kWh), aprobate de ANRE în octombrie 2011, constituie 159,78 bani/kWh.

ANRE precizează că, în iunie 2015, S. A. ”CET-1”, S. A. ”CET-2” și S.A. ”Termocom”, în urma reorganizării, au intrat în componența noii entități create S.A. „Termoelectrica”.

Potrivit estimărilor ANRE, producția anuala a S.A. „Termoelectrica” este de circa 16 % din volumul total al energiei electrice consumată în Republica Moldova.

 

 

Serviciul de presă al ANRE