ANRE precizează cauzele majorării preţurilor la produsele petroliere

26 Mai 2008

 Actuala majorare a preţurilor la produsele petroliere principale a fost cauzată exclusiv de creşterea preţurilor de import la aceste produse, evoluţie determinată de scumpirea ţiţeiului la bursele internaţionale, a declarat Gheorghe Lupan, şef al direcţiei reglementări şi licenţiere a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). El a precizat că ANRE a tras această concluzie după examinarea calculelor prezentate de operatorii ce activează pe această piaţă, lucrare efectuată în scopul verificării respectării de către aceştia a prevederilor Metodologiei de calculare şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere.
 
Potrivit sursei citate, în perioada 1 – 20 mai, preţul mediu de import al motorinei a crescut cu 126 dolari SUA/tona (11,1%) şi a ajuns la 1170 – 1260 dolari/tona, iar preţul benzinei s-a majorat cu 94 dolari SUA (9,5%) şi a atins cifra de 1062 – 1115 dolari/tona. Întrucât consumul de produse petroliere în R. Moldova este acoperit practic numai din importurile de peste hotarele ţării, această majorare a condus la creşterea preţurilor de comercializare a benzinei şi motorinei pe piaţa internă, a specificat Lupan.
 
El a menţionat că importatorii de produse petroliere, fiind conştienţi de faptul că motorina este un produs strategic pentru agricultura ţării, vor continua să acorde pentru agricultori reduceri de preţ la comercializarea motorinei. Astfel, unele companii oferă, pentru această categorie de consumatori, reduceri în jur de un leu la litrul de motorină.
 
Potrivit legislaţiei în vigoare, preţurile de comercializare cu ridicata şi cu amănuntul a produselor petroliere se stabilesc de către titularii de licenţă ce activează pe această piaţăîn conformitate cu cerinţele Metodologiei de calculare şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere. Metodologia dată a fost elaborată şi aprobată de ANRE, prin coordonare cu Guvernul, în octombrie 2007.
Serviciul de presă al ANRE
23 mai 2008