ANRE cheamă la colaborare asociaţiile de protecţie a consumatorilor

7 Iunie 2007

Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica(ANRE) a lansat catre asociatiile pentru protectia consumatorilor un apel in care le invita la colaborare in scopul intensificarii activitatii de protejare a drepturilor consumatorilor de energie.

Acest apel a fost facut public la o intalnire, de la inceputul saptamanii curente, a factorilor de decizie ai ANRE cu reprezentanti ai unor asociatii pentru protectia consumatorilor. Anatol Burlacov, director al ANRE, a comunicat ca Agentia doreste o conlucrare activa si eficienta cu toate asociatiile, in special in ceea ce priveste informarea consumatorilor privind drepturile si obligatiile lor, solutionarea litigiilor aparute intre acestia si furnizorii de energie.

In acest scop Agentia a elaborat proiectul unui acord de colaborare cu asociatiile pentru protectia consumatorilor, pe care l-a propus acestora spre examinare. Documentul stabileste un mecanism de colaborare calitativ nou, in special la capitolul planificarea si organizarea unor actiuni comune de informare a consumatorilor, consultarea proiectelor de acte regulatorii ce vizeaza interesele consumatorilor, alte actiuni de interes comun etc.

In urma discutarii proiectului, s-a convenit ca acesta sa fie expediat pentru consultari si altor asociatii pentru protectia consumatorilor, dupa care documentul urmeaza a fi semnat de catre parti. Directorul ANRE a declarat ca acordul este deschis pentru toate organizatiile obstesti din domeniul protectiei consumatorilor, subliniind, totodata, ca Agentia este disponibila sa examineze toate propunerile de modificare si completare a proiectului dat ce vor parveni de la aceste organizatii.

Pe langa alte functii stabilite de legislatia in vigoare, ANRE are misiunea de a proteja drepturile consumatorilor de energie electrica, termica si de gaze naturale. Agentia examineaza sesizarile consumatorilor si le solutioneaza in limitele competentei sale. Ea decide asupra litigiilor ce apar intre consumatori si furnizorii de energie.