Acţiunea Moldovatransgaz vs ANRE a fost scoasă de pe rol de prima instanţă

27 Noiembrie 2012

Pe 26 noiembrie, Curtea de Apel a municipiului Chişinău a emis o încheiere prin care a scos de pe rol cererea de chemare în judecată privind anularea Hotărârii nr. 479 din 6 iulie 2012, adoptată de Consiliul de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) şi care viza construcţia gazoductului-branşament de presiune înaltă „Tocuz-Cainari-Mereni”.
Amintim că ANRE a depistat încălcări grave la construcţia acestui branşament, care au dus la suportarea unor cheltuieli suplimentare şi nejustificate în valoare de circa 55  mil. lei, dintre care 42 mil. lei sunt prejudiciile statului, care a finanţat lucrările la etapa a doua de construcţie. În cadrul examinării actelor, auditorii ANRE au depistat că procurarea materialelor s-a făcut prin intermediari, iar „Moldovatransgaz” nu a putut prezenta documentele privind organizarea tenderului pentru selectarea companiei de construcţie, nici contractul de antrepriză şi nici procesele verbale de recepţie a lucrărilor. 
De notat că în ultimul an ANRE a emis patru hotărâri cu privire la controlul unor aspecte din activitatea reglementată a SRL „Moldovatransgaz”, prin care au fost consemnate cheltuieli nejustificate în valoare totală de circa 240 mil. lei. Prima hotărâre a ANRE se referea la cheltuielile nejustificate de cca 58,7 mil. lei, admise la procurarea ţevilor şi serviciilor din cadrul reparaţiei gazoductului magistral „Razdelynaia-Izmail”, după care a urmat constatarea cheltuielilor nejustificate de circa 55 mil. lei la construcţia gazoductului „Tocuz-Cainari-Mereni”. Controlul altor două aspecte din activitatea SRL ”Moldovatransgaz” a arătat cheltuieli nejustificate în valoare de circa 58 mil. lei, şi, respectiv, 71 mil. lei, drept urmare a achiziţiilor de bunuri prin intermediari, inclusiv din zone off-shore.
Toate hotărârile ANRE prevăd neincluderea acestor cheltuieli nejustificate la calcularea tarifului pentru gazele naturale, iar în baza primelor trei hotărâri Procuratura Generală a intentat deja dosare penale. Primele două hotărâri ale ANRE au fost atacate de SRL „Moldovatransgaz” în instanţa de judecată.