Întrevedere bilaterală între ANRE și Secretariatul Comunității Energetice

20 Martie 2019

Recent, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a avut o întrevedere bilaterală cu reprezentanții Secretariatului Comunității Energetice, care s-a desfășurat la Viena.
În cadrul evenimentului, Veaceslav Untila, Directorul General al ANRE a menționat „Pentru noua componență a Consiliului ANRE este o onoare să aibă aceste discuții. Doar având o conlucrare cu experții internaționali din domeniu și o bună practică, vom reuși ajustarea cadrului legislativ  secundar din sectorul energetic, în conformitate cu cele mai bune practici din legislația europeană”.
La rândul lor, reprezentanții Secretariatului Comunității Energetice au apreciat discuțiile constructive, și implicarea specialiștilor ANRE în soluționarea problemelor din sectorul energetic, dar și efortul depus în dezvoltarea sectoarelor reglementate de Agenție. De asemenea, au reiterat sprijinul și deschiderea pentru viitor în cadrul conlucrării bilaterale.
Menționăm că, principalele subiecte de pe agenda de discuții au fost separarea legală și certificarea operatorilor sistemelor de transport, modalitatea de stabilire a tarifelor de intrare-ieșire pentru gazele naturale. De asemenea, cei prezenți au discutat despre noul concept pentru achiziționarea energiei electrice, elaborarea conceptului pieței de energie electrică, a mecanismului de echilibrare a energiei electrice, precum și alte activități incluse în cadrul proiectului EU4Energy.
În final, Secretariatul Comunității Energetice a reiterat suportul pentru ANRE, astfel, s-a convenit continuarea asistenței tehnice și juridice, inclusiv prin intermediul misiunilor de experți.
Amintim că, la 6 iulie 2017, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova și Secretariatul Comunității Energetice au semnat un Memorandumul de Înțelegere.