Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

Reprezentanții ANRE au participat la cea de a 17-a ședință a Comisiei pentru coordonarea cooperării organelor de supraveghere energetică de stat din cadrul statelor membre ale CSI

10 septembrie 2020 • Vizualizari: 185

Reprezentanții ANRE au participat la cea de a 17-a ședință a Comisiei pentru coordonarea cooperării organelor de supraveghere energetică de stat din cadrul statelor membre ale CSI

La data de 9 septembrie curent, în regim online, a avut loc ședința Comisiei pentru coordonarea cooperării organelor de supraveghere energetică de stat din cadrul statelor membre ale CSI, care face parte din Comitetul executiv al Consiliului Electroenergetic al CSI.

Pe agenda de discuții au fost puse 3 documente normativ-tehnice:

  1. Recomandări cu privire la racordarea tehnologică la rețelele electrice a instalațiilor electrice ale consumatorilor de energie electrică, obiectivelor de producere a energiei electrice, precum și a obiectivelor rețelelor electrice aflate în proprietatea operatorilor de sistem și altor persoane;
  2. Recomandări metodice cu privire la efectuarea măsurărilor electrofizice și încercări în instalațiile electrice;
  3. Indicații metodice cu privire la verificarea stării tehnice și organizării procesului de exploatare a liniilor electrice, punctelor de distribuție (comutare) și posturilor de transformare.

Reprezentații ANRE au prezentat propuneri și amendamente la Normele tehnicii securității la exploatarea instalațiilor electrice, care au stat la baza documentului normativ-tehnic elaborat de ANRE NE1-02:2019 „Norme de securitate la exploatarea instalațiilor electrice”.

 

La eveniment au participat reprezentanții Republicii Moldova, Belarus, Azerbaidjan, Armenia, Tadjikistan, Uzbekistan, Kazahstan, Kârgâzstan, precum și reprezentanții „ROSTEHNADZOR” al Federației Ruse.

 

Informăm că, în conformitate cu Legea 174/2017 cu privire la energetică, supravegherea energetică de stat se asigură de ANRE, care deține și obligația de elaborare și aprobare a documentelor normativ-tehnice care reglementează modul de amenajare și de exploatare a centralelor electrice, a rețelelor electrice și a instalațiilor electrice ale consumatorilor finali.