Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova
Linia de informare 08001 0008

Participarea reprezentanților ANRE la ședința Comitetului de Reglementare al Comunității Energetice

5 decembrie 2019 • Vizualizari: 745

Participarea reprezentanților ANRE la ședința Comitetului de Reglementare al Comunității Energetice

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Octavian Calmîc a participat la cea de-a 44-a ședință a Comitetului de Reglementare al Comunității Energetice (ECRB) care s-a desfășurat, la Atena, Grecia.

 

În cadrul ședinței reprezentanții Agenției au prezentat Raportul privind progresul Republicii Moldova la transpunerea Pachetului Energetic III. Astfel, pe parcursul anului 2019 au fost aprobate un șir de acte normative de reglementare, inclusiv, Codul rețelelor de gaze naturale și Codul rețelelor electrice.

 

Reprezentanții Secretariatului Comunității Energetice au salutat transpunerea de către Republica Moldova și Ucraina a Codurilor de rețea Europene pentru energie electrică și de gaze naturale. Concomitent, pe parcursul ședinței, Janez Kopac, Președintele Secretariatului Comunității Energetice a informat reprezentanții Părților Contractante despre activitățile Secretariatului. De asemenea, el a vorbit despre inițierea procesului de elaborare a Obiectivelor Comunității Energetice pentru perioada 2020-2030, care va cuprinde o nouă abordare referitor la rolul gazelor naturale în decarbonizarea piețelor energetice.

 

La eveniment au participat reprezentanții Comisiei Europene, Regulatorilor din Uniunea Europeană, (Grecia, Italia) precum și reprezentanții părților contractante ale Comunității Energetice: Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Albania și Kosovo.

 

Menționăm că, Marco Biskimovski, președintele autorității de Reglementare din Macedonia de Nord a fost ales în calitate de președinte al ECRB pentru perioada 2020-2021.